Leczo z dynią i czerwoną soczewicą

Obiad
17.10.2022 11:20
Leczo z dynią i czerwoną soczewicą

Składniki: 500 g dyni 500 g kiełbasy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka krojonych pomidorów 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka papryki słodkiej olej do smażenia sól Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim pokrojoną w pół piórka cebulę. Gdy cebula będzie szklista wsypujemy do garnka soczewicę, mieszamy i jeśli jest potrzeba dodajemy trochę oleju, cały czas smażymy. Na patelni z małą ilością oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Po dwóch minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę dynię. Gdy będzie rumiana przekładamy ją do lecza (uważając aby nie przelewać wytopionego z kiełbasy tłuszczu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qchniapoprostu.blogspot.com/2022/10/leczo-z-dynia-i-czerwona-soczewica.html