Chestnut Avenue Cafe: Pizza

Przekąski
20.09.2022 22:32
Chestnut Avenue Cafe: Pizza

Wykonanie pizzy to mniej więcej godzina + pieczenie. Dla mnie zawsze największym problemem jest powiększanie składników. Nie wszystko można po prostu pomnożyć. Za dużo drożdży źle wpływa na efekt, również sól i cukier muszą być odpowiednio dozowane. Ten przepis przetestowałam wielokrotnie i zawsze wychodzi. Ważne, aby w pomieszczeniu było w miarę ciepło. Można oczywiście poczekać dłużej na wyrośnięcie ciasta, ale pół godziny jest wystarczające. Pizza - przepis dla 8 osób lub dla dużej rodziny Wykorzystałam dwie blaszki do paelli o średnicy 38 cm/pizza średnio gruba 400ml letniej wody 4 szklanki (ok.700 g mąki pszennej) 3 szklanki pszennej 650 i 1 szklanka pszennej razowej 30g świeżych drożdży 3 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru 2 - 3 łyżki oliwy Z wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut - 1 godziny. w tym czasie przygotować sos pomidorowy Sos pomidorowy 1 słoiczek przecieru pomidorowego (ok. 180g) 1 słoiczek wody (tyle samo, ile przecieru lub nieco więcej) 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku (przeciśnięte) 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru pieprz/szczypta ostra papryka/szczypta 3 łyżeczki suchego oregano 3 łyżeczki suchej bazylii Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty Piekarnik włączyć na 250 stopni. Ciasto na pizzę rozprowadzić na dwóch formach, rozsmarować na nich ochłodzony lekko sos. Następnie rozsypać ser mozarella (najlepiej) i kukurydzę. Pieczarki (ok. 20 dag) pokroić w plasterki, ułożyć. Można dodać paprykę i salami (na samej górze). W wersji wegetariańskiej świetnie sprawdza się ser gorgonzola. Pierwszą pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec ok. 10-13 minut. Po wyjęciu wstawić drugą pizzę. Podawać z sosem czosnkowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://chestnutavenuecafe.blogspot.com/2020/05/pizza-przepis-dla-10-osob-lub-dla-duzej.html