Omlet wytrawny. Wegetariański lub mięsny

Obiad
20.09.2022 22:17
Omlet wytrawny. Wegetariański lub mięsny

Omlet wegetariański - wegetariański lub mięsny (patelnia 28 cm) - dla 2 osób 2 jajka 2 łyżki mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 1 mała cebula Warzywa (do wyboru, nie muszą być wszystkie) 1/4 papryki bakłażan, cukinia, pieczarki lub grzyby leśne. Nie za wiele - jak na zdjęciu natka pietruszki ok. 50 g.sera gorgonzola lub mozzarella opcjonalnie: wędlina Wybrane warzywa pokroić drobno i podsmażyć krótko na maśle lub oleju, zdjąć z patelni. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką, sokiem z cytryny. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z żółtkami. Masę przełożyć na gorącą patelnię i na połowę przenieść warzywa oraz pokrojony ser gorgonzola lub mozzarella. Posypać pokrojoną natką pietruszki. Po chwili łopatką zagiąć omlet, przykrywając warzywa. Przykryć patelnię pokrywką i jeszcze chwilę piec. Delikatnie przłożyć na talerz. Udekorować sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://chestnutavenuecafe.blogspot.com/2022/09/omlet-wytrawny-wegetarianski-lub-miesny.html