Producent Thermomixa ostrzega użytkowników urządzenia! Okazuje się, że może mieć ono wadę, która może doprowadzić do poważnych poparzeń. Vorwex, producent Thermomixa, opublikował komunikat dotyczący bezpieczeństwa użytkowania urządzenia. Co się w nim znajduje?
Aktualizacja instrukcji Thermomixa TM6
W oświadczeniu producenta czytamy, że w przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95 st. C lub wyższej, zamiast miarki TM6 należy zawsze używać koszyczka. Dlaczego? Vorwex wyjaśnia.
"Kiedy do urządzenia Thermomix TM6 włożona jest standardowa miarka, przylega ona szczelnie do pokrywy. Fakt, że miarka jest mocno włożona, zabezpiecza ją przed wypadnięciem przy zdejmowaniu pokrywy naczynia miksującego. Miarka TM6 jest skonstruowana tak, aby podczas gotowania lub duszenia z naczynia miksującego przy krawędziach mogła wydostawać się wystarczająca ilość pary" — informuje producent.
"Podczas procesu gotowania lub przygotowywania określonych przepisów składniki mogą podnosić się pod wierzch, zagęszczać się i uniemożliwiać parze wydostawanie się z naczynia. W rezultacie, w niezwykle rzadkich przypadkach w naczyniu miksującym podczas gotowania lub duszenia (albo podgrzewania w temperaturze 95 st. C i wyższej) może wzrosnąć ciśnienie, co z kolei może doprowadzić do nagłego i niekontrolowanego wycieku gorącej potrawy, który w pojedynczych przypadkach może spowodować oparzenia" — czytamy dalej.
Producent Thermomixa zaznacza też, że ryzyko wytryśnięcia lub przelania się potrawy jest o wiele większe w przypadku, gdy przekroczony zostanie dopuszczalny poziom napełnienia naczynia miksującego, zalecany w instrukcji obsługi, zaznaczony również wewnątrz naczynia miksującego.
Dlatego też producent zachęca do stosowania koszyczka zamiast miarki w przypadkach gotowania potrawy w temperaturze 95 stopni C lub wyższej.
"Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. Jest to proste, lecz niezbędne działanie, które praktycznie nie będzie mieć żadnego wpływu na doświadczenie kulinarne, a które może zapobiec wystąpieniu potencjalnego problemu" — wyjaśnia producent.