Zupa z kalafiora z kabanosami Na upalne dni lata najlepsza jest zupa z kalafiora z kabanosami, która zastąpi również drugie danie. 6 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: • 1 cebula • 20 g masła • 600 g wody • ½ główki kalafiora • ½ kg ziemniaków • 1 kostka warzywna • 1 łyżeczka soli • ¾ łyżeczki pieprzu • ¼ gałki muszkatołowej • 200 g śmietany 12% • 150 kabanosów Sposób przygotowania: 1. Cebulę obierasz, smażysz w garnku na rozgrzany maśle. Następnie wlewasz wodę, dodajesz kalafior pokrojony na 2 cm kawałki obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujesz około 20 minut. 2. Po tym czasie wrzucasz kostkę warzywną, wsypujesz sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wlewasz śmietanę, dodajesz pokrojone na małe kawałki kabanosy i gotujesz do chwili zagotowania. 3. Zupa gotowa. 4. Smacznego.