Włosi boją się o swój przysmak! Straty mogą objąć aż 60% plonów.

Martyna P.
Newsy
08.08.2022 8:53
Włosi boją się o swój przysmak! Straty mogą objąć aż 60% plonów.

Włoscy plantatorzy są zaniepokojeni sytuacją związaną ze zbiorami popularnego ryżu. Wszystko za sprawą ogromnej suszy, która wyrządza wiele strat. Eksperci alarmują, że tegoroczne zbiory są zagrożone.

 

Ogromna susza we Włoszech – uprawy ryżu są zagrożone!

Dolina rzeki Pad jest głównym źródłem plonów rolniczych. To właśnie z tej okolicy pochodzi aż 1/3 upraw Włochów.  

Niestety w 2022 roku we Włoszech notowana jest znacznie mniejsza ilość opadów deszczu. W związku z tym przepływ rzeki Pad jest znacznie niższy niż średnia roczna. Poziom jest o 2 metry niższy niż zazwyczaj. Plantatorzy nie mają możliwości odpowiedniego nawodnienia gleb.

To właśnie od wód z podziemnych warstw wodonośnych zależą uprawy popularnego ryżu wykorzystywanego do risotto – arborio.

 

Zdjęcie Włosi alarmują: Zbiory popularnego ryżu są zarożone! #1

Susza prowadzi do toksycznego zasolenia!

Okazuje się, że uprawy ryżu arborio są zagrożone. Ogromna susza powoduje toksyczne zasolenie, które uniemożliwia zbiór. Zasolona gleba nie daje plonów, a uprawy są dosłownie palone. Średnia temperatura w czerwcu była o ponad 3 stopnie Celsjusza wyższa niż zwykle.

Zastępca dyrektora konsorcjum hydrologicznego w dolinie Padu Rodolfo Laurenti w wywiadzie z dziennikarzami poinformował, że poziom zasolenia rzeki Pad jest zbyt wysoki – niedopuszczalny dla rolnictwa.

Ekspert podaje, że obecnie w jednym litrze wody znajduje się aż 21 gram soli. Dopuszczalny limit to 1 gram soli na litr wody.

Eksperci szacują, że straty mogą objąć aż 60% plonów ryżu arborio.

Giancarlo Mantovaniego, dyrektor konsorcjum Po Delta uważa, że anomalie pogodowe mogą mieć niekorzystne konsekwencje. Skutki obecnej sytuacji mogą być odczuwane przez wiele najbliższych lat. Ekspert obawia się, że słona woda trafi do wód gruntowych i będzie to dużym problemem. Mężczyzna zawraca uwagę, że już teraz na brzegach Padu obserwuje się zanikającą roślinność i okrojony ekosystem ptaków i płazów.

 

Kilka słów o arborio

Arborio jest ryżem, z którego przygotowywane jest popularne włoskie danie o nazwie risotto.

Cechuje go niska zawartość amylozy i wysoka zawartość skrobi.

Ten rodzaj ryżu ma zdolność wchłaniania płynów, przez co staje się bardziej kleisty.

Arborio ma krótkoziarnistą formę. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Arborio położonej w dolinie rzeki Pad w Piemoncie.

Lubicie ryż arborio?

Stosujecie tę odmianę w swojej kuchni?

Zdjęcie Włosi alarmują: Zbiory popularnego ryżu są zarożone! #2