Liguryjska babka ziemniaczana z fasolką szparagową "Polpettone ligure"

Magda
Zapiekanki
13.07.2022 16:21
Liguryjska babka ziemniaczana z fasolką szparagową "Polpettone ligure"

Liguryjska babka ziemniaczana z fasolką szparagową tzw. „Polpettone ligure” nie jest tak bardzo popularnym daniem jak słynne pesto genovese czy placek z ciecierzycy „farinata di ceci” . A szkoda, ponieważ ten rustykalny przepis jest niezwykle pyszny w swojej prostocie. Babka ziemniaczana wzbogacona jest o zieloną fasolkę szparagową, ser parmezan, jajka a dla aromatu dodawany jest majeranek i gałka muszkatołowa. Charakterystyczna dla babki oprócz aromatu jest również złota, chrupiąca skórka i miękki, delikatny środek. Idealna do podania na zimno lub na ciepło. Podsmażona na patelni jest jeszcze smaczniejsza. Serdecznie polecam!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/liguryjska-babka-ziemniaczana/