Cukinia nadziewana mięsem mielonym, warzywami i serem mozzarella

Krzysztof
19.08.2014 6:56
Cukinia nadziewana mięsem mielonym, warzywami i serem mozzarella

Przepis

Składniki:

1 duża cukinia

250 g mięsa mielonego

1 średnia marchewka

3 ząbki czosnku

1 cebula

garść świeżej pietruszki

puszka pomidorów ( ja używam całych)

mała papryczka chilli

100 g sera mozzarella

50 g sera gouda( dla tych co lubią dużo sera)

świeżo zmielona sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię umyje i obierz (nie musisz obierać jeśli nie chcesz) przekrój wzdłuż i usuń miąższ tak aby powstał kształt łódeczki. Osól delikatnie środek.

Na patelni usmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę na łyżce masła, przeżuć do miski. Na tej samej patelni smaż mięso, dodaj sprasowany czosnek, starkowaną marchewkę i pomidory. Dodaj papryczkę chilli i wcześniej usmażoną cebulę, wszystko dobrze mieszając smaż jeszcze przez 15 minut na małym ogniu doprawiając do smaku.

Gotowym farszem wypełnij łódeczki, posyp serem mozzarellą i serem gouda.

Czas pieczenia:

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut.