Kruche serduszka na patyku

Sylwia
16.08.2014 18:52
Kruche serduszka na patyku

Przepis

Czego potrzebujemy?

(na ok. 30 ciastek)

Ciasto:

2 szklanki mąki

225g margaryny/masła

1/2 łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru

woda

Nadzienie:

słoik frużeliny wiśniowej

(ewentualnie:

słoik dżemu wiśniowego

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

cukier)

Dodatkowo:

patyczki do lodów

czerwone wstążeczki

I krok po kroku :)

Z margaryny, mąki, soli i cukru zagnieść kruche ciasto. Pod koniec dodawać po łyżce wody, by uzyskać dość plastyczną konsystencję. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.

Jeśli nie mamy frużeliny - w rondelku podgrzać dżem ze skrobią i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Przygotować blachę. Wyjąć część ciasta z lodówki. Rozwałkować, wycinać serduszka.

Na każde serduszko położyć patyczek do lodów, następnie nadzienie, przykryć kolejnym serduszkiem (uważając, by dobrze zlepić brzegi). Ciastka można ozdobić używając widelca.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).

Do patyczków warto przywiązać wstążeczki.

Miłośnicy czekolady mogą do środka włożyć (razem z frużeliną) odrobinę pokruszonej czekolady deserowej lub czekoladowe dropsy.

Sylwia Bajera Photography