Najlepszy sezonowy przepis na pierogi z truskawkami!

Sponsorowany

Kulinaria

13.05.2022 13:53

Najlepszy sezonowy przepis na pierogi z truskawkami! źródło okładki: timolina

Sezon truskawkowy w pełni i masz ochotę jeść te pyszne owoce na śniadanie, obiad i kolację? Nic prostszego! Dziś podpowiemy Ci, jak zrobić pierogi z truskawkami według przepisu naszej babci. Podając te pierogi z truskawkami i śmietaną zachwycisz wszystkich domowników i gości - a to największa nagroda za czas poświęcony temu daniu. Co jest najważniejsze w przepisie na pierogi z truskawkami? 

Pierogi z truskawkami - przepis babci

Oczywiście owoce! Korzystaj z ciepłych miesięcy i do przepisu na pierogi z truskawkami użyj świeżych, polskich owoców. Zobaczysz sama, że w porównaniu do pierogów z owocami mrożonymi, te będą znacznie, znacznie lepsze. Dlaczego?

 

Polskie truskawki są smaczne, słodkie, pachną obłędnie i przy tym są niezwykle zdrowe. Szukając owoców do pierogów z truskawkami i śmietaną, kieruj się zmysłami - polskie truskawki mają kształt sercowaty, ich szypułki powinny być świeże i soczyście zielone. Truskawki wybieraj także nosem! Sprawdź, czy czujesz piękny zapach - to znak, że owoce są świeże. Z kolei kolor truskawek do przepisu na pierogi z truskawkami powinien być równomierny i intensywny. Truskawki wybrane? Czas na przygotowanie sprzętu. Do przepisu babci na pierogi z truskawkami potrzebny jest przede wszystkim duży blat, akcesoria do pieczenia: stolnica, wałek, miska oraz oczywiście duży garnek.

 

Jak ugotować pierogi z truskawkami? Najlepiej przy pomocy dużego garnka ze stali nierdzewnej. Taki sprzęt będzie odpowiedni do każdego rodzaju kuchenki, także indukcyjnej. To jak? Gotowa, aby poznać bliżej przepis babci na pierogi z truskawkami?

Ciasto na pierogi z truskawkami

Najważniejszym elementem przepisu na pierogi z truskawkami jest ciasto. Ciasto na pierogi z truskawkami powinno być elastyczne, cienkie, doskonale wyrobione.

 

Lista składników w sprawdzonym przepisie na pierogi z truskawkami jest krótka. Zacznijmy zatem od ciasta:

  • 400 gramów mąki pszennej,
  • ½ łyżeczka soli,
  • ¾ szklanki wody,
  • 1/4 kostki masła,
  • jedno żółtko.

 

Jak zrobić ciasto na pierogi z truskawkami?

Zacznij od zagotowania wody z ¼ kostki masła. Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej mąkę. Dodaj sól, żółtko i całość wymieszaj przy pomocy silikonowej łopatki.

W kolejnym kroku przepisu na pierogi z truskawkami wlewaj powoli gorącą wodę z masłem do miski. Cały czas mieszaj. Gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż ciasto na stolnicę. Tam wyrabiaj je przez minimum 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto na pierogi z truskawkami uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ją bawełnianą ściereczką i zostaw na około 60 minut.

 

Po tym czasie ciasto podziel na 2-3 mniejsze kawałki. Każdy z nich posyp mąką i rozwałkuj. Ciasto na pierogi z truskawkami powinno być cienkie - zwróć na to uwagę, by jego grubość miała około 2 milimetrów. Tak przygotowane placki wykrawaj na przykład przy pomocy szklanki.

 

Przepis na pierogi z truskawkami - przygotowanie owoców i gotowanie

 

Teraz czas przygotować owoce i dodatki do pierogów z truskawkami i śmietaną. Jakich składników potrzebujesz?

  • 700 gramów polskich truskawek,
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • śmietana 18%,
  • cukier puder,
  • łyżeczka soli,
  • ½ łyżki oleju.

 

W przepisie babci na pierogi z truskawkami możemy znaleźć bardzo praktyczny sposób na to, by owoce  były wilgotne. Jak to zrobić? Najpierw truskawki umyj, odsącz i usuń szypułki. Każdą truskawkę podziel na ćwiartki. Owoce przełóż do większej miski i oprósz je łyżką mąki ziemniaczanej. Dzięki temu dodatkowi pod wpływem temperatury wytworzonej w czasie gotowania owoce będą miały konsystencję pysznego żelu!

Masz już ciasto oraz owoce do tego przepisu. Jak lepić pierogi z truskawkami? Prawda jest taka, że praktyka czyni mistrza. Podstawą jest lekkie rozciągnięcie w dłoni każdego placka. Gdy to zrobisz, nałóż przy pomocy łyżeczki owoce i dokładnie dociśnij brzegi ciasta. Lepieniu pierogów z truskawkami lepiej poświęcić więcej czasu. Ciasto musi być dokładnie zamknięte, aby owoce w czasie gotowania nie wypłynęły. Nie ma nic bardziej rozczarowującego niż pusty pieróg!

A jak ugotować pierogi z truskawkami? Najważniejszą zasadą jest wrzucanie pierogów do wrzącej wody, nigdy zimnej! Najpierw więc zagotuj wodę. Pamiętaj o dodaniu do niej soli oraz oleju. Dzięki odrobinie tłuszczu nasz przepis na pierogi z truskawkami rzeczywiście się uda. Podczas gotowania ciasto na pierogi z truskawkami lubi się lepić. Olej powinien skutecznie temu zaradzić! Jak ugotować pierogi z truskawkami, by te na pewno były gotowe? To pyszne wiosenno-letnie danie nie potrzebuje zbyt długiego czasu gotowania. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię garnka, odczekaj około 2-3 minut i gotowe!

Nasz przepis na pierogi z truskawkami z odrobiną cierpliwości i dokładności powinien wyjść każdemu. Ugotowane pierogi od razu wyłóż na talerz. Aby postawić kropkę nad i w przepisie babci na pierogi z truskawkami, ozdób każdą porcję kleksem śmietany, odrobiną cukru pudru. A jeśli zostały Ci jeszcze świeże owoce - połóż je na wierzch pierogów.

Smacznego!