Sezon grillowy rozpoczęty. Dla osób, które w tym roku zaczynają później i nie zdecydowały się jeszcze na zakup grilla, przedstawimy kilka wskazówek. Główny dylemat to zazwyczaj: „Grill gazowy, czy węglowy”. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Gazowy czy węglowy? Który zdrowszy?
Zarówno grille gazowe, jak i węglowe mają swoich zwolenników. Zdania w tej sprawie są podzielone. Przeciwnicy grillów gazowych uważają nawet, że przygotowywanie potraw na takim grillu nie może być nazywane grillowaniem, nie ma tego samego uroku, a przyrządzane jedzenie nie jest tak smaczne. Wiele osób twierdzi, że całą magią i istotą grillowania jest dym, który nadaje potrawom charakterystyczny wędzarniany posmak.
Walory smakowe odłóżmy na bok i zastanówmy się nad najważniejszą kwestią. Czy przyrządzanie posiłków na grillu gazowym jest zdrowsze od grillowania na grillu węglowym?
Warto podkreślić, że podczas używania węglowego grilla z użyciem podpałki, węgla drzewnego i brykietu mogą wydzielać się szkodliwe substancje. Osadzają się na przygotowywanej żywności, ale także mogą znaleźć się w naszych drogach oddechowych.
W przypadku grilla gazowego nie trzeba stosować żadnych dodatkowych substancji, które nie są korzystne dla naszego zdrowia- całkowicie eliminujemy chemiczne podpałki.
Kolejną rzeczą przemawiającą na korzyść grilla gazowego jest kontrola nad potrawą. Podczas smażenia na takim grillu nie ma obaw o przesadne przypalenie potrawy. Unikamy otwartego ognia, który mógłby spalić potrawy. Dzięki temu nasz układ trawienny nie jest narażony na spaleniznę.
Podczas grillowania nie wykorzystujemy ognia, który podczas tradycyjnego grillowania może być trudny do kontrolowania. Ponadto warto wystrzegać się tłuszczu osadzającego się na ruszcie grilla węglowego.
Jeśli grill gazowy to jaki?
Grille gazowe nie cieszą się jeszcze tak dużą popularnością. Osoby, które je wybierają, kierują się wygodą, komfortem i łatwością obsługi, możliwością pewnej kontroli nad procesem grillowania, brakiem dymu i popiołu podczas smażenia oraz łatwością czyszczenia urządzenia.
Palniki grilla gazowego emitują płomień, który następnie rozgrzewa ruszt, dzięki czemu ułożone na nim składniki są równomiernie opiekane.
Grill taki sprawdzi się on nie tylko przy przygotowywaniu mięs, ale przede wszystkim przy delikatniejszych produktach np. warzywach czy serach.
Dostępność grilli gazowych jest bardzo szeroka. Dostępne są urządzenia z różnym zaawansowaniem technologicznym.
Najtańsze grille gazowe można kupić za 400-600 złotych. Górne granice cenowe wahają się między 1000 a 2000 złotych.
Wielkość grilla powinna być oczywiście dostosowana do potrzeb. Dla osób, które organizują spotkania z dużą ilości gości, świetnie sprawdzą się duże grille gazowe z kilkoma palnikami. Takie rozwiązanie pozwoli na przygotowanie kilku potrwa jednocześnie.
Warto tutaj zaznaczyć, że nie zawsze ilość palników jest decydująca. W niektórych modelach wystarczy mniejsza ilość palników, ale dwurzędowych. Wpływa to na wydajność urządzenia oraz utrzymanie stałej temperatury pod pokrywą.
Najlepiej wybrać grill żeliwny, który szybko i mocno się nagrzewa lub grill ze stali nierdzewnej, który cechuje się dużą wytrzymałością.
Producenci oferują również grille wyposażone w dodatkowy piekarnik.
A Wy jaki grill preferujecie?
Gazowy czy węglowy?
Jakie macie doświadczenia?