Pesto z czosnku niedźwiedziego jest pikantne, aromatyczne i smakuje wspaniale. Oprócz tego to bogactwo cennych składników, witamin i minerałów, o nieocenionych korzyściach dla zdrowia. Poznaj przepis na pesto i dowiedz się, dlaczego warto je jeść.
Czosnek niedźwiedzi- kilka słów o tej niezwykłej roślinie
Sezon na czosnek niedźwiedzi nie trwa długo, dlatego warto się pospieszyć. Zwykle zbiera się go na przełomie marca i kwietnia, ale można na niego trafić do końca maja. Choć znajduje się pod częściową ochroną i nie wolno go zrywać w lesie, to można kupić go na straganie lub uprawiać w przydomowym ogrodzie.
![Zdjęcie Pesto z czosnku niedźwiedziego- jak je zrobić i dlaczego warto je jeść? #1](https://cdn.kobieceinspiracje.pl/media/thumbnail/22/42/2242c04e020d588dc46d6780f05b7a9d.webp)
Czosnek niedźwiedzi, zwany też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to dziko rosnąca roślina, którą można spotkać w całej Europie. Najczęściej występuje w wilgotnych lasach liściastych, na podmokłych łąkach i w dolinach rzek, w postaci rozległych łanów. Nazwa rośliny wzięła się od tego, że chętnie jest jedzony przez niedźwiedzie, które wiosną budzą się z zimowego letargu.
Czosnek niedźwiedzi w kuchni
Czosnek niedźwiedzi w kuchni często wykorzystywany jest jako składnik sałatek i zup. W postaci przyprawy może być dodawany do mięs i warzyw. Można przygotować z niego pesto, które potem warto wykorzystać, jako dodatek do kanapek, makaronów i wielu przekąsek.
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
- 150 g liści czosnku niedźwiedziego
- 15g orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika uprażonych na patelni
- 100ml oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
![Zdjęcie Pesto z czosnku niedźwiedziego- jak je zrobić i dlaczego warto je jeść? #2](https://cdn.kobieceinspiracje.pl/media/thumbnail/d3/cc/d3cc0ff3e0535827fec459d6a700642b.webp)
Przygotowanie:
Orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Liście czosnku umyć i porwać na mniejsze części. Wszystkie składniki oprócz oliwy, należy umieścić w naczyniu blendera i zmiksować. Następnie cienkim strumieniem wlewać oliwę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przechowywanie:
Gotowe pesto przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać oliwą do przykrycia. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Tak przygotowane pesto, może być przechowywane około miesiąca.
Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi jest bardzo popularny w kuchni, ale ma też wiele cennych zdrowotnych właściwości. Wszystko dzięki dużej ilości witamin: A, C i E, minerałów: cynku, siarki, żelaza i manganu oraz antyoksydantów.
![Zdjęcie Pesto z czosnku niedźwiedziego- jak je zrobić i dlaczego warto je jeść? #3](https://cdn.kobieceinspiracje.pl/media/thumbnail/c4/6a/c46a6c0a06ddfe1427e65b42a445f68f.webp)
Zdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego:
- To naturalny antybiotyk, który ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze.
- Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie i wspiera odchudzanie.
- Pomaga przy infekcjach dróg oddechowych, przeziębieniu i grypie.
- Korzystanie działa na układ odpornościowy.
- Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepów.
- Zapobiega miażdżycy, chorobie wieńcowej, zawałom serca i udarom.
- Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
- Wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu i oczyszcza z toksyn.
- Pomaga przy bólach reumatycznych, ma lekkie działanie przeciwbólowe.
- Korzystnie wpływa na stan włosów, cery i paznokci.