Pesto z czosnku niedźwiedziego- jak je zrobić i dlaczego warto je jeść?

Patrycja
Przepisy
29.04.2022 0:11
Pesto z czosnku niedźwiedziego- jak je zrobić i dlaczego warto je jeść?

Pesto z czosnku niedźwiedziego jest pikantne, aromatyczne i smakuje wspaniale. Oprócz tego to bogactwo cennych składników, witamin i minerałów, o nieocenionych korzyściach dla zdrowia. Poznaj przepis na pesto i dowiedz się, dlaczego warto je jeść.

Czosnek niedźwiedzi- kilka słów o tej niezwykłej roślinie

Sezon na czosnek niedźwiedzi nie trwa długo, dlatego warto się pospieszyć. Zwykle zbiera się go na przełomie marca i kwietnia, ale można na niego trafić do końca maja. Choć znajduje się pod częściową ochroną i nie wolno go zrywać w lesie, to można kupić go na straganie lub uprawiać w przydomowym ogrodzie.

Zdjęcie Pesto z czosnku niedźwiedziego- jak je zrobić i dlaczego warto je jeść? #1

Czosnek niedźwiedzi, zwany też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to dziko rosnąca roślina, którą można spotkać w całej Europie. Najczęściej występuje w wilgotnych lasach liściastych, na podmokłych łąkach i w dolinach rzek, w postaci rozległych łanów. Nazwa rośliny wzięła się od tego, że chętnie jest jedzony przez niedźwiedzie, które wiosną budzą się z zimowego letargu.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Czosnek niedźwiedzi w kuchni często wykorzystywany jest jako składnik sałatek i zup. W postaci przyprawy może być dodawany do mięs i warzyw. Można przygotować z niego pesto, które potem warto wykorzystać, jako dodatek do kanapek, makaronów i wielu przekąsek.

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 150 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 15g orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika uprażonych na patelni
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Zdjęcie Pesto z czosnku niedźwiedziego- jak je zrobić i dlaczego warto je jeść? #2

Przygotowanie:

Orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Liście czosnku umyć i porwać na mniejsze części. Wszystkie składniki oprócz oliwy, należy umieścić w naczyniu blendera i zmiksować. Następnie cienkim strumieniem wlewać oliwę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przechowywanie:

Gotowe pesto przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać oliwą do przykrycia. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Tak przygotowane pesto, może być przechowywane około miesiąca.

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest bardzo popularny w kuchni, ale ma też wiele cennych zdrowotnych właściwości. Wszystko dzięki dużej ilości witamin: A, C i E, minerałów: cynku, siarki, żelaza i manganu oraz antyoksydantów.

Zdjęcie Pesto z czosnku niedźwiedziego- jak je zrobić i dlaczego warto je jeść? #3

Zdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego:

  • To naturalny antybiotyk, który ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze.
  • Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie i wspiera odchudzanie.
  • Pomaga przy infekcjach dróg oddechowych, przeziębieniu i grypie.
  • Korzystanie działa na układ odpornościowy.
  • Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepów.
  • Zapobiega miażdżycy, chorobie wieńcowej, zawałom serca i udarom.
  • Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  • Wspomaga wątrobę w procesie odtruwania organizmu i oczyszcza z toksyn.
  • Pomaga przy bólach reumatycznych, ma lekkie działanie przeciwbólowe.
  • Korzystnie wpływa na stan włosów, cery i paznokci.