Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Małgorzata
Zupy
27.04.2019 12:56
Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Składniki

  1. 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 100 g świeżych liści szpinaku
  3. 500 ml domowego bulionu warzywnego *
  4. 300 g ziemniaków
  5. 2 szalotki
  6. 2 łyżki masła klarowanego
  7. 1 łyżeczka soku z cytryny
  8. 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  9. pieprz biały
  10. sól

Dodatkowo

  1. 3 łyżki płatków migdałów

Przepis

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy do momentu, aż szalotka się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.
  2. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy na średnim ogniu do momentu, aż migdały lekko się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni. Zupę posypujemy migdałami. Podajemy ze świeżą bagietką bądź grzankami.
  3. * można użyć bulionu mięsnego

Notes

  1. - nie należy zbyt długo gotować zupy, ponieważ czosnek niedźwiedzi traci wtedy swoje właściwości zdrowotne
  2. - do zupy można użyć mrożonego szpinaku