Składniki
- 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 500 ml domowego bulionu warzywnego *
- 300 g ziemniaków
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 3 łyżki płatków migdałów
Przepis
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy do momentu, aż szalotka się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.
- Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy na średnim ogniu do momentu, aż migdały lekko się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni. Zupę posypujemy migdałami. Podajemy ze świeżą bagietką bądź grzankami.
- * można użyć bulionu mięsnego
Notes
- - nie należy zbyt długo gotować zupy, ponieważ czosnek niedźwiedzi traci wtedy swoje właściwości zdrowotne
- - do zupy można użyć mrożonego szpinaku