Suszone śliwki najbardziej znane są ze swojego zbawiennego wpływu na układ pokarmowy. Dowiedz się, jakie jeszcze korzyści wynikają z ich regularnego jedzenia. Sprawdź, co się stanie jeśli będziesz jeść sześć suszonych śliwek każdego dnia.
Suszone śliwki- jakie mają właściwości?
Śliwki są bogatym źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Zawierają też wiele cennych minerałów, jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan i miedź. W 100 g śliwek znajduje się aż 732 mg potasu. Po wysuszeniu, śliwki zmieniają swoje właściwości. Mają średnio pięć razy więcej witaminy A oraz siedem razy więcej błonnika! Dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety.
Jedz sześć suszonych śliwek dziennie i czekaj na spektakularny efekt!
Regularne jedzenie suszonych śliwek niesie ze sobą wiele zdrowotnych korzyści. Dowiedz się, co się stanie, jeśli będziesz spożywać sześć śliwek każdego dnia!
Poprawiają trawienie
Suszone śliwki mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Korzystnie działają na perystaltykę jelit i przyspieszają trawienie. To wszystko dzięki dużej ilości błonnika.
Sprzyjają utrzymaniu właściwej wagi
Dzięki wspomnianemu błonnikowi, śliwki pozwalają zachować sytość na dłużej. Na dodatek spowalniają wchłanianie cukru, co sprawia, że organizm szybciej sięga po rezerwy tłuszczu, dzięki czemu człowiek szybciej traci na wadze.
Zapobiegają zaparciom
Dzięki dużej zawartości sorbitolu, czyli naturalnego środka przeczyszczającego, ułatwiają wypróżnianie i skutecznie zapobiegają zaparciom.
Wpływają na krzepliwość krwi
Śliwki zawierają dużo witaminy K, która jest odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi, elastyczność naczyń krwionośnych oraz zachowanie równowagi gospodarki wapniowej.
Przeciwdziałają osteoporozie
Dzięki wspomnianej witaminie K, śliwki chronią przed osteoporozą. Naukowcy uważają, że już spożywanie 50 g suszonych śliwek, może być skutecznym sposobem na zapobieganie zanikowi tkanki kostnej u kobiet w okresie menopauzy.
Zapobiegają anemii
Śliwki są jednym z najlepszych źródeł żelaza wśród owoców. Zapobiegają anemii oraz powikłaniom, jakie jej towarzyszą: osłabieniu, zawrotom i bólom głowy, obniżeniu koncentracji i uwagi, bladości skóry i wypadaniu włosów.
Zwalczają wolne rodniki
Naukowcy uważają, że suszone śliwki zawierają najwięcej antyoksydantów spośród wszystkich owoców. Znajdujące się w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia się i mogą nawet działać antynowotworowo.