Kiełki to roślinki, które mało kto docenia za swoje właściwości zdrowotne. Poznaj je i szybko włącz do swojej diety!
Hodowanie kiełków
Kiełki na pewno sadził każdy z nas, gdy był mały. Wyhodowanie świeżej rzeżuchy na wiosnę, jako dziecko napawało dumą. Często sadziło się ją przed Wielkanocą, aby można było na niej położyć pofarbowane jajka lub inne świąteczne ozdoby. Z biegiem czasu jednak ta tradycja zniknęła, a to błąd. Te drobne rośliny mają bowiem w sobie wiele zalet oraz witamin. Już nawet w Starożytnych Chinach zajadano się kiełkami i był to ważny element diety. Kiełki dodawano wtedy do wielu dań i potraw. Były one wtedy traktowane również jako lek i nauka ta pozostała tam do dziś.
Źródło witamin i minerałów
Kiełki mimo swojego małego wzrostu kryją w sobie wiele witamin i wartości odżywczych. Można w nich znaleźć minerały oraz białko, które jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do siana nadają się nasiona, np. zbóż, roślin strączkowych, słonecznika, sezamu, rzeżuchy, kapusty, sałaty, rzodkiewki czy brokuł. Nasiona te w początkowej fazie wzrostu wytwarzają wiele składników odżywczych, które roślina potrzebuje do wzrostu. Te małe kiełki są więc bardziej bogate w minerały niż dojrzałe warzywa.
Własna hodowla
Różne kiełki można kupić teraz w sklepie, ale można je również wyhodować samemu. Wystarczy przygotować nasiona przeznaczone do kiełkowania, watę oraz talerz lub pojemnik. Na początek należy dwie łyżki ziaren moczyć w wodzie przez 24 godziny, a następnie umieścić je na wacie lub ligninie. Pojemnik z nasionami należy postawić w zacienionym miejscu, gdzie będą miały temperaturę około 20 stopni Celsjusza i zwilżać je dwa razy dziennie. Gdy ziarenka skiełkują, wtedy pojemnik należy przestawić w słoneczne miejsce, ponieważ dzięki temu pędy się zazielenią. Trzeba poczekać, aż kiełki będą miały około 5cm i wtedy można je już jeść. Kiełki można dodawać do sałatek, kanapek czy koktajlów.