Jedz pieczone śliwki dwa razy w tygodniu. Efekt Cię zaskoczy!

Piotr
Zdrowie
14.08.2018 10:28
Jedz pieczone śliwki dwa razy w tygodniu. Efekt Cię zaskoczy!

Śliwki dostarczają nam naprawdę wielu wartości odżywczych.

Oprócz witaminy A, witaminy E, a także witamin z grupy B, dostarczają również polifenole (katechina, kwas chlorogenowy), które działają antyoksydacyjnie.

Śliwki świetnie regulują trawienie, zapobiegając zaparciom, a to sprawia, że zmniejszają ryzyko nowotworu jelit.

Dodatkowo wzmacniają nasz układ nerwowy, koją nerwy, a nawet mogą poprawić nasz nastrój.

To wszystko zawdzięczają bardzo wysokiej zawartości witamin z grupy B, które mają dobry wpływ na naszą kondycję psychiczną.

Zdjęcie Jedz pieczone śliwki dwa razy w tygodniu. Efekt Cię zaskoczy! #1

Jeżeli chcesz skorzystać z ich zdrowotnych właściwości to wystarczy je jeść dwa razy na tydzień.

Ciekawostką jest to, że suszone śliwki są o wiele zdrowsze niż te świeże, prosto z drzewa.

Zawierają kilkukrotnie więcej witaminy A, a także mają większą zawartość żelaza, błonnika i fosforu.

Dodatkowo suszone śliwki jedzone regularnie zmniejszają ryzyko złamań kości i wystąpienia osteoporozy.

Suszone śliwki możesz wykorzystać do naprawdę wielu potraw.

Oprócz tego, że świetnie smakują same – jako przekąska, to możesz dodawać je do jogurtów, ciast, pierogów lub przygotowywać z nich przepyszne powidła czy marmolady.

Zdjęcie Jedz pieczone śliwki dwa razy w tygodniu. Efekt Cię zaskoczy! #2

Jednak musisz pamiętać, że suszone śliwki są dość kaloryczne.

100 g suszonych śliwek to ok 270 kcal.

Ze śliwek można także przygotować wysokoprocentowy alkohol – śliwowicę.

Warto dodawać śliwki do ciężkostrawnych potraw.

Jeżeli szykujesz np. bigos to dodaj do niego suszonych śliwek.

Smak bigosu będzie rewelacyjny, a Twój organizm lepiej będzie go trawił.

Dzięki temu unikniesz wzdęć.

Zdjęcie Jedz pieczone śliwki dwa razy w tygodniu. Efekt Cię zaskoczy! #3

Śliwki warto także zapiekać w piekarniku.

Możesz w ten sposób przygotować przepyszny i bardzo zdrowy deser.

Przekrój śliwki na pół i ułóż na papierze to pieczenia w naczyniu żaroodpornym.

Następnie skrop je prawdziwym miodem i na koniec posyp płatkami migdałowymi i przygotowaną wcześniej owsianką (opcjonalnie).

Ustaw piekarnik na 200°C i piecz je przez 15 minut.

Jeżeli lubisz śliwki to ten deser z pewnością Ci posmakuje!

Regularne spożywanie takiego deseru sprawi, że Twój organizm zacznie lepiej trawić, a Ty ukoisz nerwy i poprawisz swój nastrój.

Zdjęcie Jedz pieczone śliwki dwa razy w tygodniu. Efekt Cię zaskoczy! #4

ŚNIADANIE OCZYSZCZAJĄCE

Warto także przygotować sobie pyszne śniadanie na bazie śliwek i kefiru.

Dzięki temu oczyścisz swój organizm z toksyn, a także dzięki zawartości witamin i innych minerałów wzmocnisz swoje ciało, poprawisz kondycję włosów oraz ustabilizujesz metabolizm.

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • suszone śliwki – 5 sztuk,
  • kefir – 250 ml,
  • płatki owsiane – 2 łyżki,
  • kakao – 1 łyżeczka,
  • zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka.
Zdjęcie Jedz pieczone śliwki dwa razy w tygodniu. Efekt Cię zaskoczy! #5

Na początku zalej śliwki 100 ml wrzącej wody i przykryj naczynie.

Po 10 minutach wsyp do miseczki płatki owsiane, siemię i kakao.

Całość zalej kefirem i dokładnie wymieszaj.

Śliwki wyciągnij z gorącej wody i pokrój na małe kawałeczki.

Teraz należy wrzucić śliwki i zawartość miseczki do blendera.

Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.

GOTOWE!

Jedzenie takiego śniadania każdego dnia niweluje problemy związane z zaparciami.

Dodatkowo stabilizuje naszą masę ciała, a także wspomaga spalanie tłuszczu.

Podobno można zrzucić nawet 5-6 kg w ciągu miesiąca.

Dodatkowo Twoje włosy staną się piękniejsza, a skóra oraz paznokcie będą zdrowsze