Granita pomarańczowo-jabłkowa z oxymelem

Julianna

Desery

30.03.2022 8:22

Granita pomarańczowo-jabłkowa z oxymelem

Granita to taka włoska kuzynka sorbetu. Różni się przede wszystkim konsystencją - sorbet jest kremowy, gładki, granita natomiast, jak sugeruje jej nazwa, jest ziarnista, składa się z mini granulek lodu. Na Sycylii najbardziej popularna jest cytrynowa granita, którą podaje się z maślaną bułeczką. W restauracjach, szczególnie podczas degustacji, granita podawana jest jako tzw. intermezzo, czyli taki przerywnik między daniami, na oczyszczenie kubków smakowych. Do przygotowania granicy potrzebne są woda, cukier i sok owocowy. Pokusiłam się o przygotowanie granity ze świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i jabłkowego, a na przełamanie smaku dodałam oxymel z tymiankiem.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2022/03/granita-pomaranczowo-jabkowa-z-oxymelem.html