Często nasiona roślin stosowane są jako dekoracja przygotowywanych przez nas posiłków.
Jednak o wiele lepiej byłoby traktować je jako zdrową przekąskę, a nie tylko dodatek.
Zawierają wiele cennych substancji:
- białka,
- błonnik,
- witaminy,
- składniki mineralne,
- zdrowe tłuszcze,
- antyoksydanty.
Wiele nasion skutecznie potrafi wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn.
Warto dodawać sporo nasion do zup, dań, sałatek, a także do deserów.
KTÓRE NASIONA WARTO JEŚĆ?
PESTKI SŁONECZNIKA – na pewno nie raz jadłaś słonecznik łuskając pojedyncze nasionka.
Ale czy jedząc zdawałaś sobie sprawę ile cennych substancji znajduje się nasionach słonecznika?
Witaminy z grupy B – wspomagają pracę systemu nerwowego.
Witaminy A i E – to źródło młodości.
Witamina D – wspiera nasze kości.
Już jednak łyżka pestek słonecznika dziennie obniża poziom złego cholesterolu, minimalizując ryzyko zakrzepów.
Oprócz tego słonecznik świetnie wpływa na układ pokarmowy – poprawia przemianę materii, a także pomaga usunąć nadmiar toksyn z organizmu.
Pestki słonecznika poprawiają także nasze libido – a to za sprawą fitoestrogenów.
PESTKI DYNI – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, a także fitosterole.
Są polecany szczególnie chorym na miażdżycę.
Pestki dyni mają działanie moczopędne – skutecznie pomagają leczyć choroby pęcherza czy nerek.
Posiada także właściwości antywirusowe i przeciwgrzybicze.
Jedzenie pestek dyni ma dobry wpływ na naszą urodę – wzmacnia włosy i paznokcie.
SIEMIĘ LNIANE – skutecznie chroni nasz żołądek i jelita przed powstawaniem wrzodów.
Reguluje naszą przemianę materii i chroni przed zaparciami.
Śluz z nasion pomaga także przy mokrym kaszlu ułatwiając oczyszczanie oskrzeli z wydzieliny.
Dodatkowo nasiona lnu nawilżają naszą skórę oraz regulują poziom cholesterolu we krwi.
KIEŁKI PSZENICY – warto hodować kiełki pszenicy ponieważ zawierają o wiele więcej cennych substancji niż gotowe pszeniczne produkty.
Są bogactwem witamin A, B, C i E, a także zawierają składniki mineralne taki jak selen, potas, mangan, cynk, fosfor, magnez, wapń, krzem i żelazo.
Kiełki zawierają także sporo błonnika, który skutecznie utrudnia przyswajanie tłuszczu, a także reguluje proces przemiany materii.
Dodatkowo kiełki pszenicy wspomagają pracę serca, opóźniają procesy starzenia się i wzmacniają nasz system odpornościowy.