Wydawałoby się, że picie piwa nie może nieść ze sobą żadnych korzyści dla zdrowia, ale naukowcy udowodnili, że jest wręcz przeciwnie. Poznaj nieoczywiste zalety płynące ze spożywania tego złocistego trunku.
Kilka słów o piwie
Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy na świecie. Jest także trzecim pod względem popularności, po wodzie i herbacie, znanym napojem w niemal wszystkich kulturach.To napój alkoholowy, który powstaje w wyniku warzenia i fermentacji ziaren zbóż z drożdżami, chmielem i innymi środkami smakowymi.
Na rynku dostępnych jest obecnie wiele wyrafinowanych rodzajów piwa, które funkcjonują już nie tylko jako napój do ugaszenia pragnienia. Coraz częściej piwo jest pijane dla kulinarnych doznań! Nie wszyscy też wiedzą, że picie piwa może nieść ze sobą wiele zdrowotnych korzyści. Naukowcy przedstawili zaskakujące zalety spożywania tego złocistego trunku.
Naukowcy odkryli, że piwo może mieć dobry wpływ na zdrowie
Naukowcy z Hiszpanii opublikowali w międzynarodowym czasopiśmie "Nutrients" wyniki swoich badań, przeprowadzonych w latach 2007-2020. Uwzględnili w nich wpływ napojów alkoholowych na zdrowie.
Okazało się, że picie piwa może nieść ze sobą pewne zdrowotne korzyści. Naukowcy podkreślają, że jeśli mamy mówić o jakimkolwiek pozytywnym wpływie alkoholu na zdrowie, to spożycie piwa musi być umiarkowane.
Zaskakujące zalety picia piwa
Chroni przed chorobami układu krążenia
Naukowcy z Hiszpanii wykazali, że u osób, które regularnie wypijały do 400 ml piwa tygodniowo, występowało mniejsze ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.
Zapobiega cukrzycy
Sporadyczne spożywanie piwa może chronić przed cukrzycą. U osób niepijących występuje wyższe ryzyko rozwoju nieprawidłowej regulacji glukozy, niż u tych którzy spożywają umiarkowaną ilość piwa.
Obniża cholesterol
Dzięki przeciwutleniaczom zawartym w piwie, napój ten może obniżać poziom złego cholesterolu.
Chroni kości
Badania opublikowane w „Journal of the American Medical Association” wykazały, że osoby pijące umiarkowanie piwo były aż o 40% mniej narażone na osteoporozę, niż abstynenci. Wszystko przez zawarty w piwie krzem.
Wspiera pracę mózgu
Badacze z Loyola University w Chicago odkryli, że osoby pijące od czasu do czasu piwo, są o 23% mniej narażone na demencję i chorobę Alzheimera, w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piją alkoholu.
O tym trzeba pamiętać
Pamiętaj, że picie alkoholu w żaden sposób nie może być traktowane jako lekarstwo. Nadmierne spożywanie alkoholu za to w łatwy sposób może doprowadzić do uzależnienia i wielu problemów zdrowotnych.