Włoska piadina romagnola – tradycyjny przepis

Magda
Dania mączne
16.11.2021 12:00
Włoska piadina romagnola – tradycyjny przepis

„Piadina romagnola” , zwana także „piada” – ponadczasowy klasyk kuchni włoskiej i street foodu, pochodzący z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech. Podawany na ciepło cienki placek przygotowany na bazie mąki, wody, smalcu lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Tradycyjne piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych „ teggia” , stawianych na ogniu. Dziś powszechnie używa się patelni lub grilla. Sekretem idealnej piadiny jest szybkie wyrabianie ciasta i odpoczynek w lodówce, nawet do 3 dni, który gwarantuje utworzenie „siatki” glutenowej. Piada staje się wówczas delikatna, lekka i bardziej strawna. Piadinę można nadziewać wszystkim, na co tylko mamy ochotę, ogranicza nas tylko …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/wloska-piadina-romagnola/