6 mitów o chlebie. Poznaj je i przestań w nie wierzyć!

Katarzyna
Newsy
15.11.2021 17:23
6 mitów o chlebie. Poznaj je i przestań w nie wierzyć!

Chleb to produkt, który jadasz dość często. Poznaj więc największe mity o nim!

Zdjęcie 6 mitów o chlebie. Pozna je i przestań w nie wierzyć! #1

Chleb to produkt, który już od początku był podstawowym pokarmem i tak też zostało do dziś. Na śniadanie, do obiadu czy na kolację chleb zawsze jest obecny w twojej kuchni. Kiedyś chleb wypiekano samemu, dziś jednak możemy pójść do piekarni czy marketu i go kupić. Dziś mamy również większy wybór w rodzajach chleba, ponieważ jest ich kilkanaście, jak również może mieć różne dodatki do niego.

Mity na temat chleba 

Jako że chleb towarzyszy nam od bardzo dawna, to narosło na jego temat wiele mitów. Nie wszystkie z nich są prawdziwe, a niektóre wręcz zabawne. Warto jednak przytoczyć kilka mitów i przestać w nie wierzyć. Poznaj 6 mitów na temat chleba.

1) Chleb jest tuczący

To chyba największy mit na temat chleba, w który większość osób wierzy. Wiele osób uważa, że jeśli chcesz schudnąć, to musisz wyłączyć ze swojej diety chleb. Produkt ten jednak znajduje się u podstawy Piramidy Zdrowego Żywienia, dlatego jest zdrowy i można go jeść również w przypadku diet odchudzających. W procesie odchudzania bardziej liczy się, co na ten chleb położysz. Chleb zawiera w sobie cenne witaminy z grupy B oraz minerały, więc jeśli nie musisz, to z niego nie rezygnuj.

2) Ciemne pieczywo pomaga przy odchudzaniu

Istnieje również przekonanie, że będąc na diecie, powinnaś jeść chleb razowy, ponieważ wspomaga on odchudzanie. Kaloryczność białego i ciemnego chleba jest bardzo podobna, wiec nie o to w tym chodzi. Chleb żytni razowy jest polecany ze względu na niższy ładunek glikemiczny oraz wyższą zawartość błonnika. Jasny chleb po prostu nasyci cię na krócej, dlatego podczas diety poleca się spożywanie ciemnego chleba.

Zdjęcie 6 mitów o chlebie. Pozna je i przestań w nie wierzyć! #2

3) Chleb z marketu nie jest zdrowy

Istnieje również przekonanie, że chleb zakupiony w markecie jest mniej zdrowy od tego z piekarni. Na „zdrowość” chleba wpływa to, z jakiej mąki jest wypieczony. Im wyższy typ, tym więcej wartości odżywczych ma w sobie. Wiadomo, że w piekarni jakość chleba jest ściśle kontrolowana, nie oznacza to jednak, że chleb kupiony w markecie jest niedobry. Podczas zakupu pieczywa kieruj się swoimi upodobaniami smakowymi, a nie miejscem wytwarzania chleba.

4) Chleb żytni, chleb ciemny i chleb razowy to, to samo

Nic bardziej mylnego, ponieważ te rodzaje chleba się od siebie różnią i nie są tym samym produktem. Chleb żytni jest pieczony z mąki żytniej lub w większości to ona jest jego składnikiem. Chleb razowy wytwarzany jest z mąki przemielonej tylko raz, zawiera otręby oraz jest wypiekany z grubszych ziaren. Chleb ciemny to pieczywo o ciemnym zabarwieniu, które czasami jest chlebem razowym.

5) Chleb bezglutenowy jest zdrowszy niż klasyczny

Dieta bezglutenowa zrobiła wielką furorę ale już jakiś czas temu. Obecnie niewiele osób już ją stosuje, a więc powoli przechodzi ona w zapomnienie. Stosować powinny ją osoby, które chorują na celiakię. W innym przypadku nie ma to sensu, a dodatkowo możesz narobić sobie przez to szkód w organizmie. Gluten w chlebie odpowiada za puszystość, jego wyrośnięcie oraz odpowiedni kształt. Składnik ten również jest potrzebny dla twojego organizmu, więc go nie eliminuj, jeśli nie ma co do tego wskazań.

Zdjęcie 6 mitów o chlebie. Pozna je i przestań w nie wierzyć! #3

6) Chleb na zakwasie jest lepszy od tego na drożdżach

Akurat w tym micie znajduje się trochę prawdy. Chleb wyrabiany na zakwasie ma wiele plusów, ponieważ zawiera w sobie minerały, które są łatwo przyswajalne, ma niższy indeks glikemiczny oraz zawiera kwas mlekowy, który jest ważny dla jelit. Chleb produkowany na drożdżach nie jest jednak gorszy, po prostu produkt ten lepiej sprawdza się przy produkcji pieczywa pszennego czy mieszanego.