Chutney z czerwonej cebuli i dzikich jeżyn - Wędrówki po kuchni

Małgorzata
Przetwory
04.09.2021 22:52
Chutney z czerwonej cebuli i dzikich jeżyn - Wędrówki po kuchni

Chutney (czatni) to gęsty, cudowny sos serwowany jako dodatek do różnych dań. Jego korzenie pochodzą prosto z Indii, kraju orientalnych smaków i pięknych krajobrazów. Na przestrzeni lat z Indii zawędrował do Wielkiej Brytanii. Brytyjczycy go pokochali! Później rozkochał w sobie innych mieszkańców naszego kontynentu i w sumie nie ma się co dziwić, bo jest przepyszny. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na chutney. W każdym regionie Indii przygotowuje się go inaczej, jednak w dobrym chutney'u jest pewna harmonia. Przeplatają się w nim słodkie, kwaśne i słone smaki z nutą ostrości, a czasem szczyptą korzennych smaków. Do jego przygotowania wykorzystuje się najróżniejsze …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chutney-z-czerwonej-cebuli-i-dzikich-jezyn/