Składniki: 6-7 czerwonych papryk 1 średni bakłażan 4 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek sól Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Bakłażana kroimy na pół. Warzywa układamy na blasze skórką do dołu, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut (skórka warzywa powinna być rumiana). Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie przy pomocy ostrego nożyka ściągamy skórkę z papryki i kroimy ją w kostkę. Miąższ bakłażana wydrążamy za pomocą łyżki i rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Czosnek …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://qchniapoprostu.blogspot.com/2021/08/ajvar-z-papryki-i-bakazana.html