Mole spożywcze to uciążliwe szkodniki, których trudno się pozbyć z domu. Żerują na żywności i ją zanieczyszczają, tak że nie nadaje się już do spożycia. Są w stanie dostać się praktycznie wszędzie i trudno z nimi walczyć. Nie wiesz jak się ich pozbyć? Poznaj skuteczne sposoby na mole spożywcze!
Mole spożywcze w domu
Mole spożywcze to szkodniki powszechnie spotykane w domach, a zwłaszcza w kuchni. Najczęściej przynosimy je do domu wraz z zakupami, z ryżem, kaszą, płatkami owsianymi i bakaliami.
Mole mają w naszej kuchni idealne warunki do życia. W szafkach i szparach za meblami jest sucho, ciepło i ciemno, więc mogą się tam rozmnażać, a larwy mogą bez przeszkód żerować na żywności.
Dostają się do mąki, ryżu, kaszy, makaronu, czy suszonych owoców i zanieczyszczają te produkty, tak że nadają się jedynie do wyrzucenia. To bardzo uciążliwe szkodniki, których trudno się pozbyć. Poznaj skuteczne sposoby na mole spożywcze!
Jak pozbyć się moli spożywczych? Najlepsze domowe sposoby:
Ocet
Jeśli w Twojej kuchni zalęgły się mole, zacznij od dokładnego posprzątania i umycia wszystkich szafek wodą z mydłem. Następnie przetrzyj je octem winnym lub roztworem wody z octem (w proporcji 1:1). Możesz tez zostawić w szafce miseczkę z gorącym octem i pozostawić ją do ostygnięcia. To pomoże zwalczyć Ci szkodniki.
Cytryna
Cytryna doskonale poradzi sobie z domowymi szkodnikami. To sprawdzony sposób na pozbycie się nie tylko moli spożywczych, ale także muszek owocówek i mrówek. Zapach cytryny szybko je odstraszy, więc przekrój owoc na pół i włóż go do kuchennej szafki. Mole powinny błyskawicznie się z niej wynieść!
Goździki
Inną skuteczną metodą na pozbycie się moli jest połączenie cytryny z aromatycznymi goździkami. W tym celu przekrój cytrynę na pół i wbij w nią gęsto goździki. Następnie możesz włożyć ją do szafki lub najpierw zasuszyć na grzejniku. Zapach cytrusów i goździków skutecznie odstraszy te uciążliwe owady.
Szklane pojemniki
Nie przechowuj produktów spożywczych, np. przypraw, mąki, makaronu czy kaszy w torebkach foliowych i papierowych. Wszystkie produkty sypkie zamknij w szczelnych szklanych lub plastikowych pojemnikach. Do środka możesz włożyć listek laurowy lub ziele angielskie, to dodatkowa zapora dla moli.