Briam - pieczone warzywa po grecku

Zapiekanki

08.08.2021 12:19

Briam - pieczone warzywa po grecku

SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków 1 bakłażan 3 małe cukinie (około 500 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 duże pomidory 4 łyżki oliwy z oliwek gałązki świeżego oregano sól, pieprz 200 g sera feta Żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 20x30cm smarujemy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Następnie dno naczynia wykładamy obranymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami. Na nich układamy kilka plasterków czosnku, prószymy solą, pieprzem, świeżymi listkami oregano i skrapiamy oliwą z oliwek. Na warstwie ziemniaczanej układamy warstwę z połowy ilości cukinii pokrojonych w plasterki. Na cukinie wykładamy pokrojonego w plastry bakłażana. Posypujemy je plasterkami czosnku i listkami …