Solony karmel

Solony karmel

Solony karmel to świetny dodatek do deserów, lodów, ciast ciasteczek, kremów. Więc warto go mieć zawsze pod ręką. Do jego przygotowania potrzebujemy kilka pospolitych składników które zazwyczaj mamy pod ręką. Następnie pozostawiamy na średnim ogniu aż cukier zacznie się karmelizować i zacznie zmieniać barwę na brązową. Potrwa to kilka chwil. Nie mieszamy. Gdy uzyskamy odpowiedni kolor karmelu dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wolnym strumieniem wlewamy śmietankę cały czas energicznie mieszając aż całość się połączy w gęsty sos. Gotowy sos przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do wystudzenia. Ja taki sos przechowuję w lodówce w …

 https://andziapichci.blogspot.com/2021/06/solony-karmel.html

Polecane