Obecnie zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy i jakie produkty lądują na naszych talerzach, Wybieramy ekologiczne, dobre jakościowo produkty. Eksperymentujemy w kuchni, szukamy nowych smaków i pomysłów na dania. Jak się okazuje, możemy nieświadomie popełniać pewne błędy. Niektóre z popularnych produktów większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie. To cię zaskoczy!
Te produkty większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie!
Szparagi
Wiele z nas być może do tej pory przygotowywało szparagi w niewłaściwy sposób. Gotowanie ich w wodzie lub podgrzewanie w mikrofali, zmniejsza ich wartość spożywczą. Przez to mają mniej witamin i składników mineralnych.
Najlepszym sposobem na przygotowanie szparagów jest ich pieczenie, smażenie lub gotowanie na parze.
Brokuły
Gotowane za długo brokuły tracą wiele cennych właściwości odżywczych. Jedz je na surowo lub ugotowane na parze al dente. Wtedy będą miały w sobie najwięcej witamin i przeciwutleniaczy.
Pomidory
Najczęściej jemy świeże pomidory, jako dodatek do kanapek lub sałatek. Jak się okazuje, po podgrzaniu mają o wiele więcej wartości odżywczych. Jeśli poddasz je obróbce cieplnej, uwolni się więcej likopenu, cennego przeciwutleniacza, który zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca i nowotworów.
Czosnek
Zanim dodasz do potrawy czosnek, obierz go ze skórki, posiekaj i odstaw na co najmniej 10 minut. Wtedy pojawi się w nim najwięcej allicyny- cennej substancji o właściwościach bakteriobójczych i przeciwzapalnych.
Enzym ten w wysokiej temperaturze ulega zniszczeniu, wiec przed smażeniem lub pieczeniem czosnku, poczekaj chwilę.
Kiwi
Praktycznie wszyscy obierają kiwi ze skórki. Jak się okazuje, to błąd! Skórka kiwi wbrew pozorom jest jadalna i zawiera wiele składników odżywczych. W swoim składzie ma błonnik, kwas foliowy i witaminę E. Może przy następnej okazji się odważysz i zjesz kiwi ze skórką?
Truskawki
Truskawki jedz w całości, nie krój ich na drobne kawałki. Pokrojone truskawki są wrażliwe na światło i tlen, przez co szybko tracą cenne składniki odżywcze. Aby cieszyć się ich wspaniałym smakiem i bogactwem witamin, przechowuj je w całości wraz z szypułkami.
Nasiona lnu
Nie wszyscy wiedzą, że nasz organizm nie trawi nasion lnu w całości. Przez spożyciem należy je zmielić lub zmiażdżyć, abyśmy mogli korzystać z ich cennych właściwości. Nasiona lnu zawierają błonnik i sporo kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Jogurt
Po otwarciu jogurtu, nie wylewaj wody, która znajduje się na jego powierzchni. Nie jest zepsuty! Ta woda to serwatka, która zawiera białko i witaminę B12. Wymieszaj ją i zjedz z resztą jogurtu.