Te produkty większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie!

Te produkty większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie!

Obecnie zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy i jakie produkty lądują na naszych talerzach, Wybieramy ekologiczne, dobre jakościowo produkty. Eksperymentujemy w kuchni, szukamy nowych smaków i pomysłów na dania. Jak się okazuje, możemy nieświadomie popełniać pewne błędy. Niektóre z popularnych produktów większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie. To cię zaskoczy!

Zdjęcie Te produkty większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie! #1

Te produkty większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie!

Szparagi

Wiele z nas być może do tej pory przygotowywało szparagi w niewłaściwy sposób. Gotowanie ich w wodzie lub podgrzewanie w mikrofali, zmniejsza ich wartość spożywczą. Przez to mają mniej witamin i składników mineralnych.

Najlepszym sposobem na przygotowanie szparagów jest ich pieczenie, smażenie lub gotowanie na parze.

Zdjęcie Te produkty większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie! #2

Brokuły

Gotowane za długo brokuły tracą wiele cennych właściwości odżywczych. Jedz je na surowo lub ugotowane na parze al dente. Wtedy będą miały w sobie najwięcej witamin i przeciwutleniaczy.

Pomidory

Najczęściej jemy świeże pomidory, jako dodatek do kanapek lub sałatek. Jak się okazuje, po podgrzaniu mają o wiele więcej wartości odżywczych. Jeśli poddasz je obróbce cieplnej, uwolni się więcej likopenu, cennego przeciwutleniacza, który zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca i nowotworów.

Czosnek

Zanim dodasz do potrawy czosnek, obierz go ze skórki, posiekaj i odstaw na co najmniej 10 minut. Wtedy pojawi się w nim najwięcej allicyny- cennej substancji o właściwościach bakteriobójczych i przeciwzapalnych.

Enzym ten w wysokiej temperaturze ulega zniszczeniu, wiec przed smażeniem lub pieczeniem czosnku, poczekaj chwilę.

Zdjęcie Te produkty większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie! #3

Kiwi

Praktycznie wszyscy obierają kiwi ze skórki. Jak się okazuje, to błąd! Skórka kiwi wbrew pozorom jest jadalna i zawiera wiele składników odżywczych. W swoim składzie ma błonnik, kwas foliowy i witaminę E. Może przy następnej okazji się odważysz i zjesz kiwi ze skórką?

Truskawki

Truskawki jedz w całości, nie krój ich na drobne kawałki. Pokrojone truskawki są wrażliwe na światło i tlen, przez co szybko tracą cenne składniki odżywcze. Aby cieszyć się ich wspaniałym smakiem i bogactwem witamin, przechowuj je w całości wraz z szypułkami.

Zdjęcie Te produkty większość z nas jadła nieprawidłowo przez całe życie! #4

Nasiona lnu

Nie wszyscy wiedzą, że nasz organizm nie trawi nasion lnu w całości. Przez spożyciem należy je zmielić lub zmiażdżyć, abyśmy mogli korzystać z ich cennych właściwości. Nasiona lnu zawierają błonnik i sporo kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Jogurt

Po otwarciu jogurtu, nie wylewaj wody, która znajduje się na jego powierzchni. Nie jest zepsuty! Ta woda to serwatka, która zawiera białko i witaminę B12. Wymieszaj ją i zjedz z resztą jogurtu.

 

Patrycja

Polecane