Większość z nas źle je te produkty! Przez to są one mniej zdrowe

Patrycja
Kulinaria
07.02.2020 11:32
Większość z nas źle je te produkty! Przez to są one mniej zdrowe

Coraz większą wagę przykładamy do tego, jakiej jakości żywność kupujemy i jak ją przyrządzamy. Jednak niektóre produkty przygotowujemy w sposób „standardowy”, nie zastanawiając się nawet and tym, że możemy robić to nieprawidłowo.

Zdjęcie Większość z nas źle je te produkty! Przez to są one mniej zdrowe #1

Spora część tego, co ląduje na naszych talerzach, zostaje przez nas potraktowana bez specjalnego wysiłku. Nie dumamy nad tym, czy dobrze obraliśmy ogórka, odpowiednio przyrządziliśmy szparagi i podaliśmy truskawki. Może się okazać, że jednak warto było się nad tym zastanowić i sprawdzić sposób podania niektórych produktów, zamiast powtarzać znany nam schemat. Sporo z nich pozbawiamy cennych właściwości, traktując je w niewłaściwy sposób.

Pomidory

Aby pomidory dostarczyły nam wszystkich wartości odżywczych, należy je wcześniej… ugotować. Warto je podgrzać, przed podaniem w temperaturze 90 stopni przez krótką chwilę.

Zdjęcie Większość z nas źle je te produkty! Przez to są one mniej zdrowe #2

Truskawki

Bogate w błonnik, przeciwutleniacze witaminę C truskawki powinno się spożywać w całości. Pokrojone lub rozgniecione truskawki szybko tracą swoje składniki odżywcze.

Kiwi

Dobrze umyte kiwi należy zjeść w całości, nie pozbywając się skórki. Spożycie całego owocu zapewni nam większą ilość błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Dotyczy to odmiany kiwi Gold.

Ogórki

Ogórki należy jeść ze skórą jeśli chcemy, by dostarczyły nam błonnika. Pamiętajmy jednak by wcześniej dokładnie je umyć.

Szparagi

Szparagi powinny być gotowane lub gotowane na parze. Przygotowywanie ich w piekarniku, sprawi, że dostarczą nam mniejsze ilości witaminy C.

Zdjęcie Większość z nas źle je te produkty! Przez to są one mniej zdrowe #3

Czosnek

Czosnek po obraniu powinien chwilę poleżakować. 10 minut wystarczy, by uwolnić związek przeciwnowotworowy.

Brokuły

Aby brokuły dostarczyły nam to co mają najlepsze, musimy zjeść je bez uprzedniego gotowania czy smażenia. To warzywa, które powinny być spożywane na surowo, wyjątkiem jest gotowanie ich na parze.

Zdjęcie Większość z nas źle je te produkty! Przez to są one mniej zdrowe #4

Nasiona lnu

Nasionka lnu często są wykorzystywane, jako dodatek do koktajli lub sałatek. Oczywiste jest, że wykorzystujemy do tego nienamoczone nasiona, ale spożywane w całości będą ciężkostrawne, dlatego należy je wcześniej zmiażdżyć.

Czarna herbata

Czarnej herbaty nie powinno się łączyć mlekiem. Sprawia ono, że herbata pozbawiona jest swoich dobroczynnych właściwości. Szczególną uwagę zwrócić na ten fakt powinny kobiety karmiące, często pijące tzw. bawarkę.

Znacie jeszcze jakieś kuchenne ciekawostki?