mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę. Składniki: 250 g. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 20 g. drożdży 350 g. Tak przygotowany chleb zostawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika, 10-15 minut. Jeszcze taka rada, warto spryskać piekarnik wodą, tuż przed włożeniem chleba, lub od razu po włożeniu chleba. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Zawsze piekę chleby w keksówkach, dlatego ten mi się tak podoba. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Piec w temperaturze 200 stopni, 50-60 minut. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym, ma kształt podobny do bochenka.