Chleb pszenno-żytni na jogurcie

Śniadania
19.02.2021 10:48
Chleb pszenno-żytni na jogurcie

mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę. Składniki: 250 g. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 20 g. drożdży 350 g. Tak przygotowany chleb zostawić do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika, 10-15 minut. Jeszcze taka rada, warto spryskać piekarnik wodą, tuż przed włożeniem chleba, lub od razu po włożeniu chleba. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Zawsze piekę chleby w keksówkach, dlatego ten mi się tak podoba. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Piec w temperaturze 200 stopni, 50-60 minut. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym, ma kształt podobny do bochenka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2021/02/chleb-pszenno-zytni-na-jogurcie.html