Gorąco polecam! SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk) Pączki 500 g mąki tortowej 80 g miękkiego masła 50 g cukru 16 g cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 200-240 ml tłustego mleka 2 jajka skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie) szczypta soli W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączonym światełkiem) do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Na koniec chciałabym polecić Wam zakładkę Karnawał, w której znajdziecie wiele słodkich przepisów w sam raz na Tłusty Czwartek. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm na stolnicy oprószonej mąką. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wykrawamy 12 kółek o średnicy 8 cm, które układamy na formie pokrytej papierem do pieczenia w znacznej odległości, ponieważ ciasto urośnie. Ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, jeśli jego powierzchnia jest gładka i lśniąca, a na wierzchu tworzą się pęcherzyki. Tłusty czwartek lada chwila, więc spieszę z nowym przepisem na osłodzenie sobie tego dnia. Zapraszam Was na pieczone pączki z konfiturą, lukrem i skórką pomarańczową. Upieczone pączki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratce do wystygnięcia. Na koniec wierzch pączków polewamy przygotowanym wcześniej lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Dodatkowo konfitura np. wiśniowa kandyzowana skórka pomarańczowa Wskazówki Wszystkie składniki do przygotowania pączków powinny być w temperaturze pokojowej. Na spodzie pączków robimy otwór, który napełniamy konfiturą.