Składniki * blacha 23×33 • 6 żółtek • 850 ml mleka • 2 budynie śmietankowe • 150 g mlecznej czekolady • 8 łyżek cukru • 300 g masła • herbatniki Przygotowanie 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu powstania jednolitej, ciemnej masy. 150 g masła ucieramy, następnie dodajemy stopniowo jasny budyń. Ciasto Monte bez pieczenia to smaczny deser, inspirowany popularnym serkiem monte, który każdy z Was z pewnością miał okazję jeść. Przygotowując ciasto monte bez pieczenia, pamiętajcie jednak, aby przed podaniem wstawić je na kilka godzin do lodówki, aby lekko stężało i nie rozleciało się podczas krojenia. Ciasto tak, jak w przypadku tradycyjnego deserku jest dwukolorowe, składa się z ciemnej i jasnej masy oraz herbatników. 150 g masła ucieramy, następnie partiami dodajemy budyń, do uzyskania puszystej ciemnej masy.