;) Składniki na około 12 gołąbków: 1 średnia główka fioletowej kapusty 400 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (może być tez domowy przecier) 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe około 800 ml wody lub bulionu 1. ( jeśli mamy delikatny żołądek, możemy cebulkę pokrojoną w kostkę, przelać wrzącą wodą ) 5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Gołąbki wychodzą bardzo smaczne, lekko słodsze niż te z białej no i odrobinkę trudniejsze do zawinięcia niż w przypadku tych z innych kapust. 3. Sparzamy ją i zdejmujemy powoli liście z kapusty, wycinamy też gruby nerw i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły. 3. Sparzamy ją i zdejmujemy powoli liście z kapusty, wycinamy też gruby nerw i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły. Jest to fajna propozycja na obiad jednak dla mnie najlepsze gołąbki to te z młodej kapusty, nic nie pobije ich smaku Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł. 8. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu.