Składniki: - 1/2 kg mąki pszennej - 6 dag drożdży - 10 dag cukru - 10 dag masła - 1 płaska łyżeczka soli - 5 żółtek - 3/4 szklanki mleka - kieliszek spirytusu - tłuszcz do smażenia - cukier puder do posypania Przygotować rozczyn : drożdże pokruszyć w 1/3 szklanki ciepłego mleka,dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzany tłuszcz ( z dodatkiem pozostałego spirytusu ) kłaść wierzchnią stroną do tłuszczu wyrośnięte krążki i smażyć ok 1 min z każdej strony. Dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić ciasto,pod koniec wlać resztę mleka oraz roztopione i przestudzone masło oraz 1/2 kieliszka spirytusu. W każdym kółku na środku wykroić nieduży otwór i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrobić na jednolitą, gładką masę do czasu ,aż ciasto będzie odchodziło od misy robota bądź ręki.