Polecamy też zapiekankę z frankfurterkami z brukselską Składniki: 8 frankfurterek 4 jajka 4 duże ziemniaki lub 6 średnich 3 marchewki 3 pietruszki Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu) Kilka plastrów kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki Liczba porcji: 4 Kiedy goni cię czas, nie masz obiadu a w domu czeka głodna rodzina nie dzwoń po telepizzę – lepszym rozwiązaniem będzie zapiekanka z frankfurterkami. Krok 5 Wyjmij zapiekankę z piekarnika, przełóż na talerze, polej sosem, na wierzch kładź sadzone jajka. Sos 6 łyżek jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej) 1 starty ząbek czosnku Zapiekanka z frankfurterkami polega na tym, że kroisz warzywa, polewasz olejem, sypiesz przyprawy, mieszasz i zapiekasz. Nasza zapiekanka z frankfurterkami składała się z pokrojonej grubo włoszczyzny, ziemniaków i kapusty. Piękne w niej jest to, że jest super prosta do zrobienia i że możesz ją zakomponować według własnego gustu i tego co masz w spiżarce. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wbij na niego jajka i smaż na dość mocnym ogniu. Marchewki pokrój w poprzek na 2-centymetrowe kawałki, a selera w grubą kostkę. W czasie gdy warzywa z frankfurterkami się zapiekają zrób sos. Zapiekanka z frankfurterkami to danie, którym możesz nakarmić kompanię wojska, a wcale się przy tym nie narobisz. Bez musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku. Ziemniaki też pokrój w kostkę, a kapustę w plastry również o 2-centymetrowej grubości. Warto trzymać się przepisu i dodać musztardę francuską, bo ziarenka gorczycy świetnie aromatyzują dresing i smakowicie pękają w ustach jak musztardowy kawior:) Teraz tak: jeśli chodzi o warzywa to możesz na tackę do zapiekania wrzucić wszystko. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. To jedno z dań ratujących życie kucharza, będącego pod presją czasu i głodnych domowników. Krok 2 Wysyp warzywa na tackę do pieczenia. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.