Chałka

Śniadania
02.02.2021 9:41
Chałka

mleka 15 g. drożdży 1,5 łyżki cukru (30 g ) 1 jajko 30 g. masła Kruszonka: 20 g.masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Na blogu jest już przepis na chałkę, ale taką bez mleka i jajek. Kiedy ciasto podrośnie, wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na trzy części. Ta z kolei, jest zapleciona jak zwykły warkocz, więc każdy sobie z tym poradzi. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Gotową chałkę zostawić na około 20 minut do napuszenia. Tak przygotowaną chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zlepić końce wałków z jednej strony i zapleść warkocz. Z masła mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 25 minut. Składniki: 300 g. mąki pszennej tortowej szczypta soli 150 ml. Przy okazji zrobiłam zdjęcia żeby i Was zachęcić do upieczenia swojskiej chałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2021/02/chaka.html