Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 600-700 g) ok. 250-300 g boczku wędzonego w kawałku 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 świeżego ananasa ok. 150 g sera halloumi Dodatkowo: 3 łyżki oleju czosnek niedźwiedzi suszony przyprawa do kurczaka papryka chili mielona sól, pieprz szczypiorek świeży patyczki do szaszłyków Wykonanie: W misce mieszamy olej z przyprawami: przyprawą do kurczaka, papryką chili, czosnkiem niedźwiedzim oraz pieprzem i solą. Szaszłyki wyszły kolorowe oraz aromatyczne, z kruchym, soczystym i pikantnym mięsem z kurczaka, które świetnie komponuje się ze słodkim ananasem, słonym boczkiem wędzonym oraz słodko-słonawym serem halloumi. Szaszłyki kojarzą się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu, ale zimą możemy je również przyrządzić w domu w piekarniku. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w grubą kostkę. Polecam Wam pyszne szaszłyki na wypasie... z filetem z kurczaka, wędzonym boczkiem, serem halloumi, papryką, cebulą i świeżym ananasem. Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w krążki, usuwamy twardy środek i kroimy w kostkę. Moja kolejność: kurczak - ananas - papryka - boczek - ser halloumi - kurczak - cebula - ananas - papryka - boczek - kurczak Szaszłyki układamy w blaszce do pieczenia. Ser halloumi kroimy w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na pół. Na patyczki nadziewamy kawałki kurczaka, boczku, papryki, ananasa, cebuli i sera halloumi w dowolnej kolejności.