Marokański gulasz z resztkami kurczaka

Agnieszka
Obiad
30.01.2018 9:05
Marokański gulasz z resztkami kurczaka

Składniki na marokański gulasz: 1 szklanka posiekanego pieczonego lub gotowanego kurczaka 1 puszka cieciorki 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku Puszka całych pomidorów (400 g) 3 szklanki bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczka imbiru ½ łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka mięty (może być mięta do zaparzania w torebkach) Pół pęczka świeżej kolendry, albo pietruszki Sok z cytryny lub limonki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, a następnie dodaj do niego łyżkę masła. Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Do rondla dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i po pół łyżeczki: imbiru w proszku, cynamonu, gałki muszkatołowej, słodkiej papryki, kuminu, mięty, pieprzu kajeńskiego albo papryczki chilli. Przepis pochodzi z Guardiana, który dość często, szczególne w okolicach świąt publikuje ciekawe zestawienia dań z leftovers, czyli resztek pieczonego mięsa. 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego albo papryczka chilli (wrażliwi na ostre smaki mogą ilość zmniejszyć lub w ogóle pomiąć) Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Dodaj pomidory z puszki (wcześniej możesz je pokroić na mniejsze kawałki), a chwilę później bulion. Podkręć temperaturę, żeby potrawka zagotowała się, po czym zmniejsz ogień i na wolnym ogniu, pod przykryciem gotuj około 15 minut. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i smaż na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Otwórz puszkę cieciorki, odsącz z płynu na sitku i dodaj do rondla. W Wielkiej Brytanii i USA przygotowywanie jedzenia na bazie raz wykorzystanych składników to osobna dziedzina wiedzy kulinarnej. Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj). Niesamowicie pachnąca, pożywna i zdrowa potrawka warzywna z kurczakiem pieczonym lub gotowanym. Pokrój drobno natkę, kurczaka porwij rękami lub posiekaj w mniejsze kęsy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/gulasz-z-resztek-kurczaka-w-stylu-marokanskim/