Masz zły humor i jesteś ciągle zmęczona? Chcesz odzyskać radość i energię? Przepis jest prosty – zmień dietę! Wystarczy zawrzeć w naszym menu kilka produktów, które potrafią przywołać dobry humor, a nawet euforię. Przygnębienie i smutek odejdą w niepamięć.
Produkty, które znajdują się na naszym talerzu, mają bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie. Mogą powodować, że jesteśmy rozgoryczeni i osowiali, ale także wywoływać szczęście i błogostan. Do diety warto włączyć produkty, które powodują radość, natomiast wykluczyć z niej te, które odbierają nam energię. Sprawdźmy co jeść, a czego unikać.
Pożądane składniki
Do diety należy włączyć produkty, których składniki będą karmić nasz układ nerwowy. Do jego funkcjonowania niezbędne są witaminy z grupy B. Z kolei magnez wpływa na utrzymanie napięcia w komórkach nerwowych, przez co jest kolejnym pożądanym składnikiem.
Wapń regulujący pracę nerwów, jest z kolei bardzo ważny dla kobiet ponieważ wpływając na poziom hormonów, wpływa na ich nastrój. Ważnymi składnikami utrzymującymi nas w dobrej kondycji są kwasy omega, chrom, selen, tryptofan i witamina D.
Niemile widziane produkty
Składnikiem, który niekorzystnie wpływa na nasz nastrój, jest cukier. Cukry proste, które są bardzo szybko wchłaniane, dają nam pozorne uczucie szczęścia, które jednak szybko przemija. Osoby objadające się słodyczami częściej odczuwają rozdrażnienie i zmęczenie. Kolejne problematyczne produkty to mocna kawa i herbata, żółte sery i alkohol. Produkty te niszczą witaminy z grupy B i utrudniają przyswajanie magnezu.
Co jeść, by mieć dobry humor?
- Węglowodany złożone ulegają powolnemu rozkładowi, zapewniając stopniowy wzrost stężenia glukozy we krwi, do której nasz mózg będzie miał stały dostęp. Znajdziemy je w produktach pełnoziarnistych, warzywach, kaszach i makaronach pszenicznych.
- Ważną rolę w funkcjonowaniu naszego mózgu odgrywają kwasy omega-3. W naszej diecie nie powinno zabraknąć tłustych ryb takich jak łososie czy sardynki, orzechów i nasion.
- Składnikami odżywczymi biorącymi udział w produkcji serotoniny i dopaminy są witaminy z grupy B. Znajdziemy je w orzechach, rybach, podrobach, zielonych warzywach, kiełkach i produktach pełnoziarnistych.
- Witamina D zwiększa poziom serotoniny, którego niedostateczna ilość w naszym organizmie może powodować zaburzenia nastroju. Witamina D w pożywieniu występuje w rybach morskich, mleku i jajkach, jednak jej ilości są znikome. Najskuteczniejszym sposobem na dostarczenie jej w okresie jesienno-zimowym jest suplementacja.
- Tryptofan to aminokwasy niezbędny do produkcji serotoniny. Znajdziemy go w łososiu, orzechach, drobiu, jajkach, ananasie, mleku, otrębach owsianych, pestkach dyni i soi.
- Wapń nie tylko reguluje pracę nerwów, ale także ma wpływ na poziom hormonów żeńskich, które mają wpływ na ich nastrój. Duże ilości wapnia znajdziemy w mleku i jego przetworach.
- Niezbędne ilości magnezu wpływającego na prawidłowe napięcie w komórkach nerwowcy znajdziemy w produktach zbożowych, orzechach, nasionach i zielonych warzywach.
Przepis na szybką poprawę humoru
Jeśli czujemy się kiepsko, a pogoda za oknem nas przytłacza, możemy w szybki sposób poprawić sobie humor jedzeniem. Węglowodany zawarte w bananach dostarczą nam energii, a naszym komórkom witamin z grupy B. Z kolei kawałek czekolady pobudzi wydzielanie serotoniny, dzięki czemu poczujemy się zadowoleni.