Francuskie tosty z Banana Sambal. Moje śniadaniowe comfort food na mroźne poranki.

Agnieszka
Śniadania
20.01.2021 2:49
Francuskie tosty z Banana Sambal. Moje śniadaniowe comfort food na mroźne poranki.

Wspominałam wówczas, że dip ten nadaje się doskonale również na samodzielny deser lub jako dodatek do potraw ‘na słodko’. Jak wykonać banana sambal dowiecie się klikając w ten link. Tym razem, w kolejny mroźny poranek, na mój poranny posiłek wybrałam tosty francuskie z dodatkiem prezentowanego już na tym blogu hinduskiego dipu -Banana Sambal. Nie zmienia to jednak faktu, że mroźny poranek z temperaturą minus 2 lub nawet minus 4 (!) stopnie, często tu się ostatnio zdarza i potrafi mocno sparaliżować życie, a odrobina śniegu skutecznie zablokować ruch na drogach. Mieszkając od wielu lat na Wyspach odzwyczaiłam się od tych naszych polskich zim (chociaż i z nimi bywało, ostatnimi laty, i w Polsce krucho) i taka pogoda potrafi również mocno zdezorganizować i moje życie. Składniki na 4 duże tosty: 4 duże kromki białego pieczywa lub bułki francuskiej - 2 jajka ½ szklanki mleka ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Niekoniecznie jednak musi być ono w wersji szkockiej z kiełbaskami, bekonem, fasolką w sosie pomidorowym, sadzonymi jajkami i ziemniaczanymi scones lub hash browns. Ostatnio polecałam wam go do pikantnych dań hinduskich, w tym do prezentowanego również na tym blogu, pieczonego kurczaka w wersji orientalnej. Opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki masła 1 banan sok z ½ cytryny ¼ szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: Do dużej płaskiej miski wbijam jajka, wlewam mleko, wsypuje cukier i wlewam 1 dużą łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Moje śniadania są raczej w wersji słodkiej i to w tej kontynentalnej z kakao, dżemem truskawkowym, tostami i filiżanką aromatycznej kawy. Ten post proszę bardziej potraktować jako inspiracje, dla tych z was, którzy akurat szukają pomysłu na śniadanie lub podwieczorek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://szkockiesmaki.blogspot.com/2021/01/francuskie-tosty-z-banana-sambal-moje.html