Szkocka wersja zapiekanych pieczarek

Szkocka wersja zapiekanych pieczarek

Mianem pieczarek w Szkocji, jak i na całych Wyspach, określa się jedynie grzyby z dużymi płaskimi kapeluszami. To co my nazywamy pieczarkami tu funkcjonuje po prostu pod nazwą grzyby- mashrooms. Tzw. portabello mashrooms lub large mashroom sprzedawane są w tutejszych sklepach w pojemnikach, pakowane po cztery. Portobellos mają plaski kapelusz, a w nim dużą wnękę, która świetnie nadaje się do nadziewania farszem. Przygotowuje się z nich bardzo popularną tu przystawkę- pieczone pieczarki z masłem, czosnkiem i serem cheddar - BAKED PORTOBELLO MUSHROOMS. W tutejszych sklepach możecie nawet kupić wersje dla leniuszków😊 gotowe pieczarki z ‘wypełnieniem’. Wystarczy je tylko włożyć do …

 https://szkockiesmaki.blogspot.com/2021/02/szkocka-wersja-zapiekanych-pieczarek.html
Zdjęcie profilowe MOJA mała SZKOCJA
MOJA mała SZKOCJA

Kuchnia szkocka dla wielu Polaków brzmi niemal tak egzotycznie, jak kuchnia z Peru lub innego mało znanego kraju gdzieś na Antypodach. A szkoda, bo tutejsza tradycja kulinarna jest równie długa i bogata jak historia tego kraju. Na moim blogu przybliżam tajniki ‘kuchni w kratkę’. Zamieszczam przepisy, jak również opisy ciekawy miejsc, które warto zobaczyć w Szkocji. Na co dzień mieszkam w Moray, w miejscu, które jest światową stolicą whisky, a dokładnie single malt whisky. Lubię miasto, w którym żyje, ludzi którzy mnie otaczają i tutejszą kuchnie, która podobnie jak cała Szkocja jest dla mnie inspiracja do lepszego życia. Zapraszam was na moje blogi – MOJA mała SZKOCJA ( https://mojezyciewszkocji.blogspot.com ) oraz Moje szkockie smaki (https://szkockiesmaki.blogspot.com) Mam nadzieje, że podobnie jak ja zakochacie się w tym kraju i jego kuchni. Zapraszam was na kulinarna i nie tylko szkocką przygodę. Agnieszka

Polecane