Pieczone warzywa w ziołowej oliwie

Magda
Obiad
19.01.2021 15:39
Pieczone warzywa w ziołowej oliwie

Polecam serdecznie! SKŁADNIKI 500 g ziemniaków 500 g dyni 2 fenkuły 3-4 łyżki oliwy extravergine d’oliva 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki. Na zakończenie chciałabym polecić Wam wcześniejsze przepisy, które niewątpliwie mogą być smacznym dodatkiem do obiadu: pieczone ziemniaki w parmezanowej panierce i zapiekany koper włoski i ziemniaki pod beszamelem. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Dynia, ziemniaki i koper włoski pieczemy w oliwie aromatyzowanej ziołami prowansalskimi i czosnkiem i podajemy np. z pieczenią lub rybą. Dynie przekrawamy na pół, obieramy (dynie hokkaido nie trzeba obierać), miąższ kroimy podobnie jak ziemniaki w łódeczki. W miseczce mieszamy oliwę z 2 ząbkami czosnku wyciśniętymi przez praskę oraz zioła prowansalskie; doprawiamy solą i pieprzem. Pieczone warzywa to moja propozycja na smaczny i lekki dodatek do obiadu, który zastępuje tradycyjne ziemniaki i surówkę. Tak przygotowane warzywa możemy podać jako dodatek np. do pieczonej ryby lub pieczeni mięsnej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/pieczone-warzywa-w-ziolowej-oliwie/