Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru szczypta soli 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g. Lukier: 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 2,5 łyżki mleka Wykonanie: Na początek, przygotować bakalie. dowolnych bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele, suszona żurawina, płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, płatki migdałów) Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie z mąką. Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością bakalii. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Nie wiem czy wiecie, ale keks pieczono już w starożytnym Rzymie. Większe owoce, takie jak śliwki i morele, pokroić na mniejsze kawałki. Chociaż, nie każdy je lubi, właśnie przez dodatek bakalii. Mój syn jest jedną z tych osób. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Można użyć gotowej mieszanki, lub skomponować swoją, dodając to co lubimy.