Na zakończenie chciałabym polecić Wam przepisy, które bez wątpienia przypadną do gustu wielbicielom włoskich smaków: spaghetti z pesto z buraków oraz makaron z pesto z bakłażana. Dodatkowo 320 g makaronu 200 g groszku Makaron z ziołowym pesto Wskazówki Aby groszek podczas gotowania zachował swój zielony soczysty kolor, do wody warto dodać łyżeczkę cukru. SKŁADNIKI Ziołowe pesto 40 g ziół (natka pietruszki, bazylia, mięta, szczypiorek, oregano) 30 g sera grana padano lub parmezanu 1-2 ząbki czosnku oliwa extravergine d’oliva sól i pieprz Pesto blendujemy, stopniowo dolewając oliwę, w zależności jak gęste ma być pesto (ok. 50-70 ml). W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Do blendera wrzucamy listki bazylii, mięty, natki pietruszki, oregano, szczypiorek, starty ser oraz 1-2 ząbki czosnku; doprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z przygotowanym pesto i groszkiem. Makaron z ziołowym pesto KULINARNE INSPIRACJE