Składniki na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 łyżki mąki 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: 1. Placki smażyć na średniej mocy palnika przez 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Placki ziemniaczane można podać na słono z sosem pieczarkowym, grzybowym czy nawet w towarzystwie gulaszu. Jednak wiele osób zajada również placki ziemniaczane na słodko, posypane cukrem z gęstą, kwaśną śmietaną. Po około 10 minutach na dnie miseczki powinna się zebrać skrobia, wodę można odlać, a skrobię przenieść do miski ze startymi ziemniakami. 4. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki smalcu lub oleju. Placki ziemniaczane są bardzo proste w przygotowaniu, są pyszne i stanowią tani obiad dla całej rodziny. A Wy wolicie placki ziemniaczane na słodko czy słono? Mam dla Was najlepszy przepis na placki ziemniaczane. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.