P.S. Stałym elementem mojego menu wspierającego odporność jest również Shot z kurkumą na odporność 1) Zielony koktajl szpinakowy z gruszką i imbirem Składniki: garść świeżego szpinaku 1 łodyga selera naciowego 1 gruszka 1 cytryna 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 łyżeczka płynnego miodu woda (opcjonalnie) Wykonanie: Składniki: garść świeżego jarmużu 1 łodyga selera naciowego 1 kiwi 1 pomarańcza 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka płynnego miodu 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru woda (opcjonalnie) Wykonanie: Jarmuż myjemy na sitku, pod bieżącą wodą i osuszamy. Przygotowując koktajle korzystam z bezprzewodowego blendera, nawet gdy jestem w domu, gdyż jest lekki, poręczny i idealny, gdy chcę na szybko przygotować jedną porcję dla mnie (butelka blendera wykonana jest z bezpiecznego PCV i ma pojemność 380 ml). Warto zostawić jak najwięcej białej skórki (tzw. albedo), w skład której wchodzą flawonoidy wzmagające działanie witaminy C. Kiwi obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Wystarczy zmiksować ze sobą odpowiednie składniki bogate w witaminę C, jak np. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, natka pietruszki, szpinak, jarmuż czy seler naciowy oraz odpowiednie dodatki i przyprawy, jak np. imbir, kurkuma czy miód. Opcjonalnie koktajl możemy rozcieńczyć wodą według własnych preferencji (ja dodałam około 50 ml wody mineralnej). 3) Zielony koktajl jarmużowy z kiwi i imbirem Opcjonalnie koktajl możemy rozcieńczyć wodą według własnych preferencji (ja dodałam około 50 ml wody mineralnej). 2) Zielony koktajl szpinakowy z grejpfrutem i kurkumą Pomarańczę oraz grejpfruta obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i kroimy na mniejsze kawałki. Składniki: garść świeżego szpinaku 1 pomarańcza 1 grejpfrut 1 łyżeczka miodu płynnego 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu woda (opcjonalnie) Wykonanie: Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i kroimy na mniejsze kawałki. Jest dla mnie dużo wygodniejszy niż tradycyjny blender, gdyż nie potrzebuję dostępu do gniazdka elektrycznego, a poza tym łatwiej się go myje - wystarczy zalać wodą, dodać nieco płynu do naczyń i uruchomić na 10-20 sekund. Łodygę selera naciowego myjemy, osuszamy, usuwamy górne liście i kroimy na cienkie platerki. Łodygę selera naciowego myjemy, osuszamy, usuwamy górne liście i kroimy na cienkie platerki. Do blendera wlewamy sok z cytryny i dodajemy miód, starty imbir oraz pokrojony seler naciowy, gruszkę i liście szpinaku. Wyposażony jest w głowicę z sześcioma ostrzami, która doskonale poradzi sobie nawet z twardymi owocami i warzywami. Opcjonalnie koktajl możemy rozcieńczyć wodą według własnych preferencji (ja dodałam około 50 ml wody mineralnej).