Barszcz biały na zakwasie

Magdalena
Obiad
29.03.2019 11:47
Barszcz biały na zakwasie

Składniki: 1,5 litra wody 150 g wędzonego boczku około 800 ml zakwasu pszennego (polecam domowy, ale można użyć kupny w butelce) włoszczyzna: 2 marchewki, 1-2 pietruszki, kawałek pora (biała część), kawałek selera 6-7 białych kiełbasek Maestro Henryk Kania (w tradycyjnej wersji wykorzystuje pęto surowej kiełbasy) 2-3 suszone grzybki przyprawy: majeranek, pieprz, sól 1 łyżki tartego chrzanu lub 1 ząbek czosnku 80 ml śmietany do podania: ugotowane na twardo jajka i opcjonalnie świeże zioła Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku o grubszym dnie. Na koniec dodajemy śmietankę (najpierw odlej trochę zupy do kubka i dodaj do tego śmietankę, dobrze wymieszaj i dopiero dodaj do zupy). Barszcz biały na zakwasie Barszcz biały w wielu domach gości Jeśli zupa po podaniu zakwasu wyjdzie zbyt delikatna można dodać łyżkę chrzanu (ja zamiennie też dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku). Ja najczęściej przygotowuję barszcz biały na domowym zakwasie i podaję go z kawałkami białej kiełbasy i jajkami. Tak przygotowany barszcz podajemy z kawałkami białej kiełbasy i ugotowanymi na twardo jajkami. Kiełbasę odkładamy na bok, a warzywa można wykorzystać w innym daniu. Często też po prostu dodaję plasterki jajek do zupy na samym końcu gotowania. Taki biały barszcz można też podać z ziemniakami. Można też go podać z ziemniakami, dodać plasterki marchewki itd.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/barszcz-bialy-na-zakwasie/