Zdrowych i dietetycznych przepisów nigdy nie mamy dość, dlatego przedstawiamy przepis na fit wrapy z sałaty, które świetnie sprawdzą się jako obiad lub lunch do pracy. Możemy bez problemu przygotować je wcześniej i spakować do pojemniczków na wynos. Jest to świetna opcja dla osób, będących na diecie. Wykonanie jest bardzo szybkie i proste. Mamy nadzieje, że ten przepis przypadnie wam do gustu.
Składniki
Składniki na wrapy:
6 liści sałaty karbowanej (możemy użyć również innej salaty)
8 plastrów sera żółty w plasterkach
1 pomidor
5 plastrów szynki drobiowej
1 czerwona cebula
9 plastrów polędwicy wieprzowej wędzonej dojrzewającej (opcjonalnie)
Składniki na pastę awokado:
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka pasty tahini
1 łyżeczka musztardy (słodko-ostrej)
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
Dodatkowo:
Papier do pieczenia (do zawijania wrapów)
Przepis
Przygotowanie pasty z awokado:
Awokado obieramy, miąższ przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i rozdrabniamy przy pomocy widelca.
Do tak uzyskanej masy dodajemy pastę tahini, musztardę oraz sól.
Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Jeśli nie mamy w domu awokado i nie mamy możliwości przygotowania pasty, możemy użyć hummusu bądź serka śmietankowego.
Przygotowanie wrapów:
Pomidora dokładnie myjemy a następnie kroimy na cienkie plasterki.
Obieramy cebulę i również kroimy ją na plastry.
Myjemy sałatę i dokładniej osuszamy ją przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego.
Rozkładamy papier do pieczenia, będzie on nam pomocny przy zwijaniu naszych wrapów.
Na papier do pieczenia wykładamy liście sałaty, tak aby nachodziły na siebie.
Na tak przygotowaną sałatę wykładamy naszą pastę awokado (jeśli jej nie mamy to możemy użyć hummusu albo serka śmietankowego).
Następnie wykładamy plasterki sera żółtego, oraz pomidora również trzymając się zasady, aby pojedyncze plastry nachodziły na siebie.
Kolejno wykładamy plasterki cebuli, szynkę drobiową oraz polędwicę wędzoną.
Tak przygotowane składniki, wcześniej wyłożone na papierze do pieczenia delikatnie zwijamy w rulony, tak aby zawartość naszych wrapów nie wydostawała się bokami.
Gotowe wrapy możemy na pewien czas zabezpieczyć gumką recepturką, bądź związać je delikatnie sznurkiem, aby się nie rozwineły i utrwaliły swój kształt.
Wrapy przekrajamy dopiero przed podaniem.
Kaloryczność potrawy:
Specjalnie dla Was postanowiliśmy podliczyć kaloryczność naszych wrapów. Do przygotowania pojedynczego wrapa zalecamy wykorzystać 1/3 pasty awokado, resztę zaś schować do lodówki i wykorzystać do innej potrawy.
Jeśli nie liczycie kalorii możecie spokojnie użyć połowę pasty.
Wartości kaloryczne podane są w przybliżeniu.
6 liści sałaty - 5 kcal
8 plastrów sera żółtego - 250 kcal
6 plastrów szynki - 60 kcal
9 plastrów polędwicy wędzonej - 90 kcal
1 pomidor - 32 kcal
1 cebula - 20 kcal
1 awokado - 237 kcal ( używamy 1/3 pasty czyli 79 kcal).
Łącznie = 536 kcal
Wrapy są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nie bójcie się eksperymentować i próbować różnych wariantów smakowych. Możecie przygotować je z tuńczykiem, łososiem lub kurczakiem. Jest tu pełna dowolność i nie bójcie się eksperymentować ze smakami.
Dajcie znać czy Wam smakowało.