Krok 5 W międzyczasie na patelnię, na której smażyła się cebula wyłóż łyżkę masła, gdy się roztopi i zapieni wbij na nie 2 jajka. Chcieliśmy zamówić rosół, ale go nie było, bo jak kucharz tłumaczył, rosół gotuje się 6-8 godzin, zatem wymaga zachodu i czasu, a klientela w koronakryzysie jest, albo jej nie ma i w sumie garnka nie opłaca się na kuchnię wstawiać. W menu był natomiast żurek z maślanki z suszonymi grzybami i przyjemną wyspą z ziemniaczanego pure na środku. Nasz żurek z maślanki zrobiliśmy z pieczarkami, smażoną na chrupko szynką parmeńską, jajkiem sadzonym i z prostym pesto. Sugerowaliśmy się przepisami na Zakochanewzupach.pl oraz Mlekpol.pl (polish sour rye soup:) Żurek z maślanki jest przepyszny, mocno kwaskowy, lekki i kremowy za sprawą ziemniaczanego pure. Żurek z maślanki bez zakwasu, za to z dużą ilością rozmaitych dodatków: pieczarek, pure ziemniaczanego, szynki suszonej, pure i sadzonego jajka. Krok 7 Na środek głębokiego talerza wyłóż porcję pure, wlej żurek, połóż na wierzch jajko, posyp pokruszoną szynką, dodaj do dekoracji odłożone pieczarki i cebulkę. Pomysł, żeby zrobić żurek z maślanki powstał nam w głowie po ostatniej wizycie w Zakopanem, wyludnionym w koronawirusie. Na szczęście w Zakopcu można było zamówić jedzenie na wynos. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 15 minut. Garść pieczarek 6 plastrów szynki 2 jajka 1 łyżeczka majeranku 0,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki masła Sól Pesto Garść nasion słonecznika Garść rukoli lub pietruszki lub szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju (Polecamy bulion ze ślimakami naleśnikowymi, wzorowany na rosole z Casa Mia). Łatwe Liczba porcji: 3-4 Danie biedaków, które można zrobić na bogato. Sól Pieprz Pure 4 ziemniaki 1 łyżeczka masła 4 łyżki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Żurek z maślanki bez zakwasu smakuje pysznie i może nieźle wyglądać. Agnieszka bardzo lubi restaurację Casa mia, lokal, jak nazwa wskazuje z menu włoskim, acz ze sporą dawką własnych pomysłów. To jest zupa, którą spokojnie można podać na proszony niedzielny obiad. Krok 3 Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła. Smaż mieszając aż pieczarki się podsmaża – 3-4 minuty. Odkryj, włóż do ziemniaków masło, wlej mleko, dodaj gałkę muszkatołową i ubij na gładki krem. Krok 2 Na suchej patelni podpiecz szybkę.