SKŁADNIKI filet łososia ze skórą (ok. 600-700 g) lub 2-3 mniejsze natka pietruszki 1 mandarynka Marynata 200 ml sosu sojowego 20 ml octu ryżowego 1 łyżka cukru trzcinowego 10 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 2 mandarynki 1 pomarańcza Wskazówki Łososia można zastąpić np. filetami pstrąga łososiowego, dorsza lub makreli. Jeżeli przepis na pieczonego łososia przypadł Wam do gustu, na koniec chciałabym polecić godne uwagi przepisy na łososia na parze w sosie imbirowym oraz łososia z marynowaną cukinią. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika, następnie oprószamy posiekaną natką pietruszki i otartą skórką z mandarynki lub pomarańczy (opcjonalnie). Filet łososia wyjmujemy z marynaty, układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, polewamy 5-7 łyżkami marynaty. Na koniec na wierzchu ryby układamy kawałki imbiru z marynaty. Dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, skórkę z mandarynek i pomarańczy, kawałeczki imbiru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Pieczony łosoś w sosie pomarańczowym z imbirem Rybę pieczemy ok. 30-35 minut. Rybę podajemy od razu po przygotowaniu np. z ugotowanym na sypko ryżem. Rybę zalewamy marynatą, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 1-2 godziny.