Croissanty

Desery
13.01.2021 8:27
Croissanty

Wydaje mi się, że zupełnie inną niż ja teraz 😀 Przechodząc do croissantów to jak każdy wie kruche, złociste wypieki z dodatkiem tłuszczu (im więcej tym bardziej są jędrne i puszyste) i lekko-słodkiego ciasta drożdżowego (lub na zakwasie z dodatkiem drożdży). Jeśli przygotowaliśmy rogaliki na zakwasie to w tym momencie dobrze jest je przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Na dłuższych bokach zaznaczamy punkty przecięcie – co 10 cm (zostaną również kawałki ciasta na końcach, które później możemy połączyć w jeden rogalik). Ten balans powoduje, że idealnie się sprawdzają jako dodatek zarówno do dań na słodko (z czekoladą, dżemem, miodem, rodzynkami) jak i na słono. Następnie ciasto zagniata się z tłuszczem (masłem, a w wegańskiej wersji z margaryną lub olejem kokosowym) w charakterystyczny sposób. Jeśli jednak chcemy aby efekt był jeszcze lepszy możemy dodać go więcej (tradycyjnie na podaną w przepisie ilość mąki to 300 g) Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Na koniec ciasto kroi się na trójkąty i zawija podstawą do góry (nie odwrotnie!). Jeśli jednak nie straszna Wam wersja mniej zdrowa to zwiększcie ilość tłuszczu w przepisie – rogaliki będą miały wtedy na pewno lepszą, lżejszą strukturę. Natomiast jeśli nie dodajemy zakwasu to przygotowujemy zaczyn z podwójnej ilości drożdży *** 50 g stałego tłuszczy to minimum z jakiego można przygotować dobre croissanty. Ciasto na croissanty można przygotować na różne sposoby. Rogaliki francuskie, czyli croissanty wcale nie są łatwe do przygotowania, ale po pierwsze warto, a po drugie po pierwszym razie nabiera się wprawy i później idzie już szybciej i przyjemniej. Rogaliki można przygotować zarówno na drożdżach (suchych lub świeże) lub mieszance drożdży i zakwasu. Ale przecież każdy wie, że to nie to samo co własnoręcznie przygotowany wypiek, dlatego warto poświęcić na nie czas. Na moim blogu znajdziecie wszystkie wskazówki jak wyhodować i dokarmiać zakwas **ilość drożdży zależy od tego czy dodajemy zakwas. Rogaliki z czasem twardnieją, ale wystarczy je wstawić na pół minuty do mikrofali, aby znów smakowały jak świeże. Jeśli użyliśmy drożdży można jest odstawić na godzinkę w temperaturze pokojowej i przejść do pieczenia. Ponownie rozwałkowujemy, smarujemy wodą, składamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Wykładamy na papier do pieczenia (w odstępach, ciasto jeszcze urośnie). Ważne, że jeśli się już na to zdecydujemy to nie możemy omijać kroków i przyspieszać procesu. Jeśli masz wątpliwości co do tego jak prawidłowo składać i rozwałkowywać ciasto albo zawijać rogaliki, w Internecie znajdziesz wiele instruktażowych filmików jak ten. Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60×40 cm. Sól szczypta Cukier lub erytrytol 80 g Mleko roślinne 300 g Zakwas (opcjonalnie)* 150 g Drożdże (opcjonalnie jeśli dodajemy zakwas) ** Cały proces przygotowania zaczyna się oczywiście od pracy drożdży i/lub bakterii w zakwasie. Po wyjęciu powtórzyć czynność i wstawić do lodówki na jeszcze 2 godziny. Rogaliki na zakwasie wyjmujemy następnego dnia rano i dajemy im podrosnąć jeszcze minimum 2 godziny. Wskazówki: Domowe croissanty można zrobić w 20 minut kupując gotowe ciasto francuskie…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/croissanty/